Chemical Kinetics MCQ For NEET PDF (Collision Theory of Chemical Reactions)

Chemical Kinetics MCQ For NEET PDF (Collision Theory of Chemical Reactions) will be useful for students preparing for their competitive examinations like NEET, AIIMS, JEE and others. This MCQs PDF will help you to learn and revise your concepts easily.

Chemical Kinetics MCQ For NEET PDF (Collision Theory of Chemical Reactions)

1. Who put forward the collision theory of chemical reactions?

a) Trautz and Lewis

b) Luigi Galvani

c) Henry Cavendish

d) Alessandro Volta

Answer: Trautz and Lewis

2. The proper orientation of reactant molecules leads to bond formation.

a) True

b) False

Answer: True

3. Which of the following is a drawback of collision theory?

a) Proper orientation

b) High activation energy

c) Hard spheres

d) Have energy equal to or greater than the threshold energy

Answer: Hard spheres

4. What is the term used to refer to the number of collisions per unit volume of the reaction mixture?

a) Collision force

b) Collision frequency

c) Collision energy

d) Collision time period

Answer: Collision frequency

5. What is the rate of reaction for a bimolecular elementary reaction?

a) ZAB e-Ea/RT

b) ZAB eEa/RT

c) – ZAB e-Ea/RT

d) – ZAB eEa/RT

Answer: ZAB e-Ea/RT

6. In a chemical reaction, if the reactant requires a high amount of activation energy, then what is the behaviour of the reaction?

a) Fast

b) Slow

c) Instantaneous

d) Doesn’t depend on activation energy

Answer: Slow

7. What are the factors that determine an effective collision?

a) Translational collision and energy of activation

b) Threshold energy and proper orientation

c) Proper orientation and steric bulk of the molecule

d) Collision frequency, threshold energy and proper orientation

Answer: Collision frequency, threshold energy and proper orientation

8. When a catalyst is involved in the collision between the reactant molecules, more energy is required.

a) True

b) False

Answer: False

9. Which of the following explains the increase in the reaction rate by a catalyst?

a) Catalyst decreases the rate of backward reaction so that rate of forward reaction increases

b) Catalyst provides extra energy to reacting molecules so that they produce effective collisions

c) Catalyst provides an alternative path of lower activation energy to the reactants

d) Catalyst increases the number of collisions between the reacting molecules.

Answer: Catalyst provides an alternative path of lower activation energy to the reactants

10. Effective collisions are those in which molecules must acquire the energy of activation.

a) True

b) False

Answer: True

Chemical Kinetics MCQ For NEET PDF Download

Multiple Choice Questions On Chemical Kinetics With Answers PDF (Rate of a Chemical Reaction)
Chemical Kinetics MCQ (Factors Influencing Rate of a Reaction)
Chemical Kinetics NEET Questions (Integrated Rate Equations)
Chemical Kinetics Questions (Pseudo First Order Reaction)
Chemical Kinetics Exam Questions With Answers (Temperature Dependence of the Rate of a Reaction)

Comments