Chemical Kinetics NEET Questions (Integrated Rate Equations)

Chemical Kinetics-based on the concept of differential and integral rate equations is one of the most crucial and important topics in Chemistry. This post Chemical Kinetics NEET Questions (Integrated Rate Equations) is a compilation of various questions based on NEET and AIIMS pattern with revision notes and detailed solutions.

Chemical Kinetics NEET Questions (Integrated Rate Equations)

1. What is the integrated rate equation for a first order reaction?

a) [A] = [A]0e-kt

b) [A] = [A]0/e-kt

c) [A] = [A]0e-t

d) [A] = [A]0e-k

Answer: [A] = [A]0e-kt

2. For a certain reaction the values of Arrhenius factor and Activation energy are 4 x 1013 collision/sec and 98.6KJ/mol at 303K. Calculate the rate constant if reaction is 1st order?( R=8.341mol-1K-1)

a) 6.07 x 10-3

b) 3.02 x 10-5

c) 4.07 x 10-4

d) 7.42 x 10-3

Answer: 4.07 x 10-4

3. The decomposition of N2O5 in CCl4 solution was studied. N2O5 → 2NO2 + 1/2O2. The rate constant of the reaction is 6.2 x 10-4 sec-1. Calculate the rate when the concentration of N2O5 is 1.25 molar.

a) 6.45 x 10-4

b) 7.45 x 10-4

c) 6.75 x 10-4

d) 7.75 x 10-4

Answer: 7.75 x 10-4

4. What is the formula to calculate the time taken for the completion of a zero-order reaction?

a) t100% = [A]0/k

b) t100% = [A]0/2k

c) t100% = 2[A]0/k

d) t100% = [A]0/3k

Answer: t100% = [A]0/k

5. The unit of rate constant of a first-order reaction is s-1.

a) True

b) False

Answer: True

6. The unit of the rate constant of a zero-order reaction and second-order reaction is same.

a) True

b) False

Answer: False

7. The half-life of a given reaction is doubled if the initial concentration of the reactant is doubled. What is the order of the reaction?

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: 0

8. A first-order reaction was 70 percent complete in 20 minutes. What is the rate constant of the reaction?

a) 0.07 min-1

b) 0.06 min-1

c) 0.08 min-1

d) 0.09 min-1

Answer: 60.28 minutes

9. What is the time taken to complete 75 percent of the reaction if the rate of the first-order reaction is 0.023 min-1?

a) 60.28 minutes

b) 69.28 minutes

c) 50.37 minutes

d) 65.97 minutes

Answer: 60.28 minutes

10. For the reaction X → Y + Z, the rate constant is 0.00058 s-1. What percentage of X will be decomposed in 50 minutes?

a) 90.02 percent

b) 82.44 percent

c) 88.82 percent

d) 82.67 percent

Answer: 82.44 percent

11. What is the time required for 75 percent completion of a first-order reaction?

a) 3 × t50

b) 4 × t50

c) 4.5 × t50

d) 2 × t50

Answer: 2 × t50

12. A first-order reaction is 50 percent complete in 30 minutes. Calculate the time taken for completion of 87.5 percent of the reaction.

a) 30 minutes

b) 60 minutes

c) 90 minutes

d) 120 minutes

Answer: 90 minutes

13. The rate constant of a reaction is 0.01s-1, how much time does it take for 2.4 mol L-1 concentration of reactant reduced to 0.3 mol L-1?

a) 108.3s-1

b) 207.9s-1

c) 248.2s-1

d) 164.8s-1

Answer: 207.9s-1

14. What time does it take for reactants to reduce to 3/4 of initial concentration if the rate constant is 7.5 x 10-3 s-1?

a) 38.4s

b) 40.2s

c) 39.3s

d) 36.8s

Answer: 38.4s

15. A zero-order reaction is 25% complete in 30seconds. What time does it take for 50% completion?

a) 40s

b) 70s

c) 50s

d) 60s

Answer: 60s

Multiple Choice Questions On Chemical Kinetics With Answers PDF (Rate of a Chemical Reaction)
Chemical Kinetics MCQ (Factors Influencing Rate of a Reaction)
Chemical Kinetics Questions (Pseudo First Order Reaction)
Chemical Kinetics Exam Questions With Answers (Temperature Dependence of the Rate of a Reaction)
Chemical Kinetics MCQ For NEET PDF (Collision Theory of Chemical Reactions)

Comments