Class 12 Chemistry Chapter Solution MCQ (Ideal and Non-Ideal Solutions)

Class 12 Chemistry Chapter Solution MCQ (Ideal and Non-Ideal Solutions) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Solutions Chemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Class 12 Chemistry Chapter Solution MCQ (Ideal and Non-Ideal Solutions)

1. Which of the following is false regarding Non-Ideal solutions?

a) They do not obey Raoult’s law

b) ΔVmixing ≠ 0

c) ΔHmixing = 0

d) They form azeotropes

Answer: ΔHmixing = 0

2. Which of the following is an example of a non-ideal solution showing positive deviation?

a) Acetone + Carbon disulphide

b) Chlorobenzene + Bromobenzene

c) Chloroform + Benzene

d) Acetone + Aniline

Answer: Acetone + Carbon disulphide

3. Ideal solutions do not form azeotropes.

a) True

b) False

Answer: True

4. Which of the following is not an example of a non-ideal solution showing negative deviation?

a) HNO3 + Water

b) HCl + Water

c) Acetic acid + Pyridine

d) Carbon tetrachloride + Toluene

Answer: Carbon tetrachloride + Toluene

5. Which of the following is true regarding non-ideal solutions with negative deviation?

a) The interactions between the components are lesser than in the pure components

b) ΔVmixing = +ve

c) ΔHmixing = +ve

d) They form maximum boiling azeotropes

Answer: They form maximum boiling azeotropes

6. Which of the following cannot form an azeotrope?

a) H2O + C2H5OH

b) CHCl3 + C2H5OH

c) HCl + H2O

d) Benzene + Toluene

Answer: Benzene + Toluene

7. Which of the following is true regarding azeotropes?

a) An azeotrope does not exhibit the same concentration in the vapour phase and the liquid phase

b) Azeotropic mixtures cannot be separated into their constituents by fractional distillation

c) In case of minimum boiling azeotropes, the boiling point of the azeotrope is higher than the boiling point of either of the pure components

d) In case of maximum boiling azeotropes, the boiling point of the azeotrope is lesser than the boiling point of either of the pure components

Answer: Azeotropic mixtures cannot be separated into their constituents by fractional distillation

8. If liquids A and B form an ideal solution, then what is the Gibbs free energy of mixing?

a) > 0

b) < 0

c) = 0

d) Not Defined

Answer: < 0

9. 5 moles of liquid X and 10 moles of liquid Y make a solution having a total vapour pressure 70 torr. The vapour pressures of pure X and pure Y are 64 torr and 76 torr respectively. Which of the following is true regarding the described solution?

a) The solution shows positive deviation

b) The solution shows negative deviation

c) The solution is ideal

d) The solution has volume greater than the sum of individual volumes

Answer: The solution shows negative deviation

10. Which of the following statements regarding Ideal solutions is false?

a) Ideal solutions obey Raoult’s law under all conditions of temperature and concentrations

b) There will be some change in volume on mixing the components, i.e., ΔVmixing ≠ 0

c) There will be no change in enthalpy when the two components are mixed, i.e., ΔHmixing = 0

d) There will be no change in volume on mixing the components, i.e., ΔVmixing = 0

Answer: There will be some change in volume on mixing the components, i.e., ΔVmixing ≠ 0

11. Which of the following is not an example of an Ideal solution?

a) Benzene + Toluene

b) n-Hexane + n-Heptane

c) Ethyl alcohol + Water

d) Ethyl bromide + Ethyl chloride

Answer: Ethyl alcohol + Water

Solutions Chemistry Class 12 MCQ (Types of Solutions)
Solutions Chemistry Class 12 MCQ PDF (Expressing Concentration of Solutions)
MCQ Questions On Solutions In Chemistry Class 12 (Solubility Solutions)
Solution Chapter Class 12 Chemistry MCQ (Vapour Pressure of Liquid Solutions)
Objective Questions On Solutions Chemistry (Colligative Properties and Determination of Molar Mass)
Class 12 Chemistry Chapter Solution MCQ And Answer (Abnormal Molar Masses)

Comments