Electrochemistry Class 12 MCQ (Galvanic Cells)

Electrochemistry Class 12 MCQ (Galvanic Cells) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Electrochemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Electrochemistry Class 12 MCQ (Galvanic Cells)

1. Which of the following is false regarding galvanic cells?

a) It converts chemical energy into electrical energy

b) The electrolytes taken in the two beakers are different

c) The reactions taking place are non-spontaneous

d) To set up this cell, a salt bridge is used

Answer: The reactions taking place are non-spontaneous

2. A cell is prepared by dipping a copper rod in 1 M CuSO4 solution and an iron rod in 2 M FeSO4 solution. What are the cathode and anode respectively?

a) Cathode: Iron, Anode: Copper

b) Cathode: Copper, Anode: Iron

c) Cathode: Iron, Anode: Iron

d) Cathode: Copper, Anode: Copper

Answer: Cathode: Copper, Anode: Iron

3. Which of the following is the correct order of reactivity of metals?

a) Zn > Mg > Fe > Cu > Ag

b) Zn > Mg > Fe > Ag > Cu

c) Mg > Zn > Fe > Ag > Cu

d) Mg > Zn > Fe > Cu > Ag

Answer: Mg > Zn > Fe > Cu > Ag

4. Which of the following is a correct method to calculate the EMF of a galvanic cell?

a) Standard EMF of the cell = [Standard reduction potential of the reduction half reaction] + [Standard reduction potential of the oxidation half reaction]

b) Standard EMF of the cell = [Standard oxidation potential of the oxidation half reaction] – [Standard reduction potential of the reduction half reaction]

c) E°cell = E°cathode – E°anode

d) Standard EMF of the cell = [Standard reduction potential of the right hand side electrode] + [Standard reduction potential of the left hand side electrode]

Answer: cell = E°cathode – E°anode

5. What is the EMF of a galvanic cell if E°cathode = 0.80 volts and E°anode = -0.76 volts?

a) 1.56 volts

b) 0.04 volts

c) -1.56 volts

d) -0.04 volts

Answer: 1.12 volts

6. What is the EMF of a galvanic cell if the standard oxidation potential of the oxidation half-reaction is 0.64 volts and the standard reduction potential of the reduction half-reaction is 0.48 volts?

a) 1.48 volts

b) 1.12 volts

c) 1.36 volts

d) 0.96 volts

Answer: 1.12 volts

7. What is the standard reduction potential of the cathode of a galvanic cell if the standard EMF of the cell and the standard reduction potential of the anode are 2.71 and -2.37 respectively?

a) 0.68 volts

b) -0.68 volts

c) -0.34 volts

d) 0.34 volts

Answer: 0.34 volts

8. Who invented the galvanic cell?

a) Galvani and Volta

b) Henry Cavendish

c) Joseph Priestley

d) Antoine Lavoisier

Answer: Galvani and Volta

9. Which of the following electrolytes is not preferred in a salt bridge?

a) KCl

b) KNO3

c) NH4NO3

d) NaCl

Answer: NaCl

MCQ On Electrochemistry Class 12 With Answers (Electrochemical Cells)
Electrochemistry MCQ For NEET Pdf Download (Nernst Equation)
Electrochemistry MCQ Questions (Conductance of Electrolytic Solutions)
MCQ Of Electrochemistry (Electrolytic Cells and Electrolysis)
Electrochemistry MCQs Pdf (Batteries)
Electrochemistry MCQ With Answers Pdf (Fuel Cells)
Electrochemistry Objective Questions (Corrosion)

Comments