Electrochemistry MCQ Questions (Conductance of Electrolytic Solutions)

Electrochemistry MCQ Questions (Conductance of Electrolytic Solutions) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Electrochemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Electrochemistry MCQ Questions (Conductance of Electrolytic Solutions)

1. Which of the following statements is correct with respect to electrolytic solutions?

a) Its conductance increases with dilution

b) Its conductance decreases with dilution

c) Its conductivity increases with dilution

d) Its equivalent conductance decreases with dilution

Answer: Its conductance increases with dilution

2. The limiting equivalent conductance for weak electrolytes can be calculated using Kohlrausch’s law.

a) True

b) False

Answer: True

3. Which of the following statements is correct regarding the conductivity of solutions of electrolytes?

a) It is independent of the size of the ions

b) It is independent of the viscosity of the solution

c) It depends on the solvation of ions present in solution

d) It decreases with temperature

Answer: It depends on the solvation of ions present in solution

4. Which of the following solutions has theleast value of conductivity?

a) 0.01M Na2SO4

b) 0.01M NaCl

c) 0.01M CH3COOH

d) 0.01M HCl

Answer: 0.01M CH3COOH

5. What is the value of the cell constant when the conductance of an electrolytic solution is equal to its conductivity?

a) 0

b) 1

c) 10

d) 100

Answer: 1

6. Which of the following conditions are satisfied when the electrolytic solutions are infinitely dilute?

a) Electrolyte is 100% dissociated

b) Interionic effects increase

c) Conductance is infinite at infinite dilution

d) Molecules continue to exist in solution

Answer: Electrolyte is 100% dissociated

7. Which of the following salts show maximum value of equivalent conductance in their fused state?

a) NaCl

b) KCl

c) RbCl

d) CsCl

Answer: CsCl

8. Which of the following is an additive property?

a) Surface tension

b) Viscosity

c) Conductance

d) Volume

Answer: Conductance

9. Which of the given solutions have an equal value of molar conductivity and equivalent conductivity?

a) 1M BaSO4

b) 1M KCl

c) 1M BCl3

d) 1M CaSO4

Answer: 1M KCl

10. Which of the following is ionic mobility independent of?

a) Size of ion

b) Charge on ion

c) Distance of separation between the electrodes

d) Concentration of electrolyte

Answer: Distance of separation between the electrodes

11. Which of the following statements is true regarding ionic speed?

a) It is independent of the size of the ion

b) It depends on the potential difference between the two electrodes

c) It is independent of the concentration of the electrolyte

d) It is independent of the charge of the ion

Answer: It depends on the potential difference between the two electrodes

12. Which of the following complex compounds will have minimum conductance in solution?

a) [Co(NH3)3Cl3]

b) [Co(NH3)4Cl2]Cl

c) [Co(NH3)6]Cl3

d) [Co(NH3)5Cl]Cl2

Answer: [Co(NH3)3Cl3]

13.The voltameter is an instrument in which electrical energy is converted to chemical energy.

a) True

b) False

Answer: True

14. Which of the following solutions cannot conduct electricity?

a) Sugar in water

b) NaCl in water

c) MgCl2 in water

d) KCl in water

Answer: Sugar in water

15. Which of the following scientists stated that the equivalent conductivity of an electrolyte at infinite dilution is equal to the sum of the conductances of the ions and cations?

a) Svante Arrhenius

b) Friedrich Kohlrausch

c) Hermann Kolbe

d) Antoine Lavoisier

Answer: Friedrich Kohlrausch

MCQ On Electrochemistry Class 12 With Answers (Electrochemical Cells)
Electrochemistry Class 12 MCQ (Galvanic Cells)
Electrochemistry MCQ For NEET Pdf Download (Nernst Equation)
MCQ Of Electrochemistry (Electrolytic Cells and Electrolysis)
Electrochemistry MCQs Pdf (Batteries)
Electrochemistry MCQ With Answers Pdf (Fuel Cells)
Electrochemistry Objective Questions (Corrosion)

Comments