Electrochemistry MCQs PDF (Batteries)

Electrochemistry MCQs Pdf (Batteries) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Electrochemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Electrochemistry MCQs PDF (Batteries)

1. What is the final product that zinc forms during the functioning of a mercury cell?

a) ZnO

b) ZnO2

c) Zn

d) Zn(OH)2

Answer: ZnO

2. Which of the following appliances would not use sodium hydroxide as an electrolyte in their mercury cells?

a) Calculators

b) Hearing aids

c) Electronic watches

d) Photographic cameras with a flash

Answer: Photographic cameras with a flash

3. Which of the following is the voltage output of a mercury cell?

a) 1.55V

b) 1.35V

c) 2.55V

d) 1V

Answer: 1.35V

4. Which of the following statements is not true with respect to a lead storage cell (or a lead-acid battery)?

a) The electrolyte used is an aqueous solution of sulphuric acid

b) The anode is made up of lead

c) The cathode is made up of lead(IV) oxide

d) It is a primary cell

Answer: It is a primary cell

5. Which of the following products are formed when a lead storage battery is discharged?

a) SO2

b) Pb

c) PbO2

d) PbSO4

Answer: PbSO4

6. A battery is an arrangement of electrolytic cells.

a) True

b) False

Answer: False

7. Which of the following is not a requirement for a useful battery?

a) It should be light and compact

b) It should have a reasonable life span

c) It should ideally have a constant voltage throughout its lifespan

d) It should supply Alternating Current(AC)

Answer: It should supply Alternating Current(AC)

8. Which of the following statements is true regarding a primary cell?

a) The electrode reactions can be reversed

b) It can be recharged

c) An example of a primary cell is a mercury cell

d) An example of a primary cell is a nickel-cadmium storage cell

Answer: An example of a primary cell is a mercury cell

9. Secondary cells are also called storage cells.

a) True

b) False

Answer: True

10. Which of the following is used as an anode in a dry cell?

a) Zinc

b) Graphite

c) Mercury(II) oxide

d) Nickel

Answer: Mercury(II) oxide

11. Why do leak proof dry cells have an iron or steel sheet covering the zinc cylinder?

a) It increases the potential difference between the anode and cathode

b) It acts as a barrier around the zinc cylinder which can develop holes during use

c) It makes it waterproof

d) It prevents the leakage of current

Answer: It acts as a barrier around the zinc cylinder which can develop holes during use

12. Which of the following is the electrolyte used in a dry cell?

a) Ammonium chloride

b) Manganese dioxide

c) Potassium hydroxide

d) Sulphuric acid

Answer: Ammonium chloride

13. What is the role of manganese dioxide in a dry cell?

a) It acts as an electrolyte

b) It acts as the cathode

c) It acts as an anode

d) It acts as a depolariser

Answer: It acts as a depolariser

14. What is the final oxidation state of manganese after the electrochemical reactions in a dry cell?

a) +4

b) +3

c) +2

d) +1

Answer: +3

15. Which of the following scientists invented the first dry cell?

a) Carl Gassner

b) Nikola Tesla

c) Antione Lavoisier

d) Georges Leclanché

Answer: Carl Gassner

Electrochemistry MCQs PDF Download

MCQ On Electrochemistry Class 12 With Answers (Electrochemical Cells)
Electrochemistry Class 12 MCQ (Galvanic Cells)
Electrochemistry MCQ For NEET Pdf Download (Nernst Equation)
Electrochemistry MCQ Questions (Conductance of Electrolytic Solutions)
MCQ Of Electrochemistry (Electrolytic Cells and Electrolysis)
Electrochemistry MCQ With Answers Pdf (Fuel Cells)
Electrochemistry Objective Questions (Corrosion)