Electrochemistry Objective Questions (Corrosion)

Electrochemistry Objective Questions (Corrosion) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Electrochemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Electrochemistry Objective Questions (Corrosion)

1. Which of the following does not cause rusting of iron?

a) Moisture

b) Vacuum

c) SO2

d) CO2

Answer: Vacuum

2. Which of the following is not a method of prevention of corrosion?

a) Galvanization

b) Anti-rust solutions

c) Cathodic protection

d) Heating

Answer: Heating

3. Which of the following statements is false?

a) Salt water decelerates the rate of corrosion

b) Magnesium is more active than iron

c) During galvanization, ZnCO3.Zn(OH)2 is formed which prevent further corrosion

d) Anti-rust solutions are used in car radiators to prevent rusting of iron parts of the engine

Answer: Salt water decelerates the rate of corrosion

4. Magnesium is used as a sacrificial metal to protect iron from rust.

a) True

b) False

Answer: True

5. Which of the following is not essential for rusting to take place?

a) Metal (like iron)

b) Oxygen

c) Moisture

d) Light

Answer: Light

6. Which of the following is the overall reaction of rusting?

a) 2Fe(s) ? 2Fe2+ + 4e

b) O2 (g)+4H+(aq)+4e?2H2O(l)

c) 2Fe(s) + O2(g) + 4H+(aq) ? 2Fe2+(aq) + 2H2O(l)

d) H2O ? H+ + OH

Answer: 2Fe(s) + O2(g) + 4H+(aq) ? 2Fe2+(aq) + 2H2O(l)

7. Which of the following metal does not corrode?

a) Iron

b) Zinc

c) Copper

d) Magnesium

Answer: Copper

8. Rusting of iron is a type of corrosion.

a) True

b) False

Answer: True

9. What is the method of protection of iron by coating it with zinc called?

a) Tinning

b) Cathodic protection

c) Galvanization

d) Anti-rust solutions

Answer: Galvanization

10. Which of the following statements regarding corrosion is true?

a) Corrosion does not depend on the reactivity of the metal

b) Presence of impurities does not affect the rate of corrosion

c) Strains in metals affect the rate of corrosion

d) Presence of electrolytes does not affect the rate of corrosion

Answer: Strains in metals affect the rate of corrosion

MCQ On Electrochemistry Class 12 With Answers (Electrochemical Cells)
Electrochemistry Class 12 MCQ (Galvanic Cells)
Electrochemistry MCQ For NEET Pdf Download (Nernst Equation)
Electrochemistry MCQ Questions (Conductance of Electrolytic Solutions)
MCQ Of Electrochemistry (Electrolytic Cells and Electrolysis)
Electrochemistry MCQs Pdf (Batteries)
Electrochemistry MCQ With Answers Pdf (Fuel Cells)