MCQ Of Electrochemistry (Electrolytic Cells and Electrolysis)

MCQ Of Electrochemistry (Electrolytic Cells and Electrolysis) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Electrochemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

MCQ Of Electrochemistry (Electrolytic Cells and Electrolysis)

1. What is the product formed at the cathode in the electrolysis of molten NaCl?

a) Chlorine gas

b) Sodium metal

c) Hydrogen gas

d) Oxygen gas

Answer: Sodium metal

2. What is the product formed at the cathode in the electrolysis of aqueous Na2SO4?

a) Sodium metal

b) Oxygen gas

c) Hydrogen gas

d) Sulphur

Answer: Hydrogen gas

3. What is the product formed at the cathode in the electrolysis of aqueous CuSO4?

a) Copper metal

b) Oxygen gas

c) Hydrogen gas

d) Sulphur

Answer: Copper metal

4. In electroplating, the metal is dissolved from the cathode and plated on the anode.

a) True

b) False

Answer: False

5. What is the electrolyte used in the electroplating of gold?

a) Molten gold

b) [AgCN2]

c) AuCN

d) AuCl3

Answer: AuCN

6. What are the two electrodes used in Daniell cell?

a) Pt and Cu

b) Al and Zn

c) Al and Pt

d) Zn and Cu

Answer: Zn and Cu

7. The voltage of the electrochemical cell depends on the distance between the two electrodes.

a) True

b) False

Answer: True

8. The electrolyte in electrolysis is always in molten or liquid state.

a) True

b) False

Answer: True

9. What is the composition of aqua regia?

a) 1:3 of HCl and HNO3

b) 1:3 of HNO3 and HCl

c) 1:3 of HCl and H2SO4

d) 1:3 of H2SO4 and HCl

Answer: 1:3 of HNO3 and HCl

10. What is the preferred electrode when it is not allowed to take part in the chemical reaction?

a) Gold

b) Silver

c) Copper

d) Graphite

Answer: Graphite

MCQ On Electrochemistry Class 12 With Answers (Electrochemical Cells)
Electrochemistry Class 12 MCQ (Galvanic Cells)
Electrochemistry MCQ For NEET Pdf Download (Nernst Equation)
Electrochemistry MCQ Questions (Conductance of Electrolytic Solutions)
Electrochemistry MCQs Pdf (Batteries)
Electrochemistry MCQ With Answers Pdf (Fuel Cells)
Electrochemistry Objective Questions (Corrosion)