MCQ On Electrochemistry Class 12 With Answers (Electrochemical Cells)

MCQ On Electrochemistry Class 12 With Answers for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Electrochemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

MCQ On Electrochemistry Class 12 With Answers (Electrochemical Cells)

1. Which of the following is not a generally used electrolyte in the salt bridges used to connect the two half-cells of an electrochemical cell?

a) NaCl

b) KNO3

c) KCl

d) ZnSO4

Answer: ZnSO4

2. When no current is drawn through an electrochemical cell, the sum of the electrode potentials of the two electrodes is called cell emf. True or False?

a) True

b) False

Answer: True

3. Which of the following statements is correct regarding Electrochemical cells?

a) Cell potential is an extensive property

b) Cell potential is an intensive property

c) The Gibbs free energy of an electrochemical cell is an intensive property

d) Gibbs free energy is undefined for an electrochemical cell

Answer: Cell potential is an intensive property

4. Which of the following factors does not affect the electrode potential of an electrode?

a) Nature of the electrode (metal)

b) Temperature of the solution

c) Molarity of the solution

d) Size of the electrode

Answer: Size of the electrode

5. Why are the saturated solutions of electrolytes for the salt bridge prepared in agar-agar jelly or gelatin?

a) The jelly acts as an electrolyte

b) It helps the electrolytes to mix with the contents of the half cells

c) It helps maintain the electrical polarity between the two half-cell solutions

d) It keeps the electrolyte in semi-solid phase and prevents it from mixing with the two half-cell solutions

Answer: It keeps the electrolyte in semi-solid phase and prevents it from mixing with the two half-cell solutions

6. Which of the following is not a characteristic feature of a salt bridge?

a) Salt bridge joins the two halves of an electrochemical cell

b) It completes the inner circuit

c) It is filled with a salt solution (or gel)

d) It does not maintain electrical neutrality of the electrolytic solutions of the half-cells

Answer: It does not maintain electrical neutrality of the electrolytic solutions of the half-cells

7. Which of the following is not a type of electrochemical cell?

a) Voltaic cell

b) Photovoltaic cell

c) Electrolytic cell

d) Fuel Cell

Answer: Photovoltaic cell

8. What is the direction of flow of electrons in an electrolytic cell?

a) Anode to cathode externally

b) Anode to cathode internally

c) Cathode to anode externally

d) Cathode to anode in the solution

Answer: Anode to cathode externally

9. Which of the following is a not a secondary cell?

a) Nickel-cadmium cell

b) Lead storage cell

c) Mercury cell

d) Leclanche cell

Answer: Leclanche cell

10. Which of the following statements regarding primary cells is false?

a) Primary cells cannot be recharged

b) They have low internal resistance

c) They have an irreversible chemical reaction

d) Their initial cost is cheap

Answer: They have low internal resistance

11. What is the observation when the opposing external applied potential to an electrochemical cell is greater than the cell’s potential?

a) The electrochemical cell behaves like an electrolytic cell

b) The electrochemical cell stops functioning

c) Only oxidation reactions occur in the cell

d) Only reduction reactions occur in the cell

Answer: The electrochemical cell behaves like an electrolytic cell

12. Which of the following conditions are satisfied when the cell reaction in the electrochemical cell is spontaneous?

a) ?G° > 0

b) E°cell < 0

c) E°cell = 0

d) ?G° < 0

Answer: ?G° < 0

13. An electrochemical cell can only convert electrical energy to chemical energy.

a) True

b) False

Answer: False

14. An electrochemical cell generally consists of a cathode and an anode. Which of the following statements is correct with respect to the cathode?

a) Oxidation occurs at the cathode

b) Electrons move into the cathode

c) Usually denoted by a negative sign

d) Is usually made up of insulating material

Answer: Electrons move into the cathode

15. When equilibrium is reached inside the two half-cells of the electrochemical cells, what is the net voltage across the electrodes?

a) > 1

b) < 1

c) = 0

d) Not defined

Answer: = 0

Electrochemistry Class 12 MCQ (Galvanic Cells)
Electrochemistry MCQ For NEET Pdf Download (Nernst Equation)
Electrochemistry MCQ Questions (Conductance of Electrolytic Solutions)
MCQ Of Electrochemistry (Electrolytic Cells and Electrolysis)
Electrochemistry MCQs Pdf (Batteries)
Electrochemistry MCQ With Answers Pdf (Fuel Cells)
Electrochemistry Objective Questions (Corrosion)