MCQ On Surface Chemistry (Emulsions)

These MCQ On Surface Chemistry (Emulsions) are useful for the students of NEET, AIIMS, JEE, and other entrance examinations.

MCQ On Surface Chemistry (Emulsions)

1. What is the difference between vanishing cream and cold cream?

a) Both are examples of oil-in-water emulsions

b) Vanishing cream is an oil-in-water emulsion whereas cold cream is a water-in-oil emulsion

c) Vanishing cream is a water-in-oil emulsion whereas cold cream is anoil-in-water emulsion

d) Both are examples of water-in-oil emulsions

Answer: Vanishing cream is an oil-in-water emulsion whereas cold cream is a water-in-oil emulsion

2. Which of the following is not a method to test the type of emulsion?

a) Microscopic method

b) Conductance method

c) Coagulation method

d) Dye method

Answer: Coagulation method

3. Soaps are emulsifying agents.

a) True

b) False

Answer: True

4. Which of the following statements regarding emulsions is false?

a) Emulsions cannot be separated into their constituent liquids

b) Emulsions show Brownian motion

c) Emulsions show Tyndall effect

d) Emulsions exhibit properties like Electrophoresis and Coagulation

Answer: Emulsions cannot be separated into their constituent liquids

5. Which of the following statement about emulsions is true?

a) Oily drugs cannot be prepared in the form of emulsions

b) Digestion does not involve the process of emulsification

c) Disinfectants like Dettol and Lysol give emulsions of water-in-oil type on mixing with water

d) The cleansing action of soap is based upon the formation of water-in-oil emulsion

Answer: Digestion does not involve the process of emulsification

6. What is the emulsifier present in milk that makes it stable?

a) Maltose

b) Lactose

c) Lactic acid bacillus

d) Casein

Answer: Casein

7. What is the dispersion of a liquid in another liquid called?

a) Gel

b) Foam

c) Emulsion

d) Aerosol

Answer: Emulsion

8. An emulsion is a type of colloid.

a) True

b) False

Answer: True

9. Which of the following is an example of an emulsifier?

a) NaCl

b) CaCO3

c) C15H31COONa

d) CH3COOH

Answer: C15H31COONa

10. Which of the following is not an example of a water-in-oil emulsion?

a) Cod liver oil

b) Butter

c) Cold cream

d) Milk

Answer: Milk

Surface Chemistry Question (Colloids Around Us)
Surface Chemistry MCQ (Colloids Classification)
Surface Chemistry Class 12 Important Questions (Colloids)
Surface Chemistry Important Questions (Catalysis)
Surface Chemistry Important Questions With Answers (Adsorption)

Comments