MCQ Questions On Solutions In Chemistry Class 12 (Solubility Solutions)

MCQ Questions On Solutions In Chemistry Class 12 (Solubility Solutions) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Solutions Chemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

MCQ Questions On Solutions In Chemistry Class 12 (Solubility Solutions)

1. In a saturated solution with endothermic dissolution, how does the concentration of dissolved solute change with increasing then decreasing temperature?

a) Keeps increasing

b) Keeps decreasing

c) Increases and decreases

d) Decreases and increases

Answer: Decreases and increases

2. How does the solubility of gas change in a liquid, as described?

a) Increases with decreasing pressure

b) Increases with increasing temperature

c) Decreases with increasing temperature

d) Decreases with increasing pressure

Answer: Decreases with increasing temperature

3. When CO2 is introduced into aerated drinks and sealed, what is the nature of the graph between partial pressure of CO2 and its concentration in the drink?

a) Exponentially increasing

b) Positive slope

c) Negative slope

d) Constant

Answer: Positive slope

4. If, at 298 K water is the solvent, and Henry’s law constant for CO2 is 1.67 kbar and the constant of argon is 40.3 kbar, which of the following statements is true?

a) Argon is more soluble than CO2

b) Argon is less soluble than CO2

c) Argon is insoluble in water

d) Argon and CO2 are equally soluble

Answer: Argon is less soluble than CO2

5. Which of the following best describes the difficulty in breathing as one climbs to higher altitudes?

a) Henry’s law

b) Raoult’s law

c) Osmotic pressure

d) Relative lowering of atmospheric pressure

Answer: Henry’s law

6. What is the concentration of N2 in a fresh water stream in equilibrium with air at 298 K and 1 atmosphere? Given the value of KH for N2 = 0.00060 mole/kgbar.

a) 0.0474 g/kg

b) 0.0005 g/kg

c) 1316.7 g/kg

d) 13.3 g/kg

Answer: 13.3 g/kg

7. What is the substance, present in a larger quantity that tends to establish homogenous bonds with a foreign substance, introduced in smaller quantity?

a) Solute

b) Element

c) Solvent

d) Compound

Answer: Element

8. At NTP, the solubility of natural gas in water is 0.8 mole of gas/kg of water. What is the Henry’s law constant for natural gas?

a) 8 kN/m2

b) 7.90 x 10-3 Pa

c) 71.36 bar

d) 105 mmHg

Answer: 71.36 bar

9. What is the solubility product expression for silver chromate dissolving in water?

a) [2Ag+][2CrO42-]

b) [Ag+]2 [Cr2O72-]2

c) [Ag+]2 [Cr2O42-]2

d) [Ag+]2 [CrO42-]2

Answer: [Ag+]2 [CrO42-]2

10. What is the molar solubility product for V3(PO4)5 in terms of KSP?

a) S = (KSP/84375)1/8

b) S = KSP1/8

c) S = (KSP/15)1/8

d) S = (KSP/108)1/8

Answer: S = (KSP/84375)1/8

11. What characteristic of water accounts for its unique properties as a solvent?

a) Flexible

b) Cohesive

c) Polar

d) Low viscosity

Answer: Polar

12. Which of the following compound releases heat when dissolved in water?

a) Barium chloride

b) Ammonium chloride

c) Lead chloride

d) Calcium chloride

Answer: Calcium chloride

13. What is defined as the concentration of dissolved solute in a solvent beyond which none of it, if added to the solvent, will increase the concentration further more?

a) Solubility

b) Saturation point

c) Solvent capacitance

d) Molar equilibrium concentration

Answer: Solubility

14. Which of the following solvents would most likely dissolve 3-Aminopropan-1-ol?

a) C6H5OH

b) C2H5OH

c) H2O

d) CH3COCH3

Answer: H2O

15. “The process of dissolution of solute in the solvent takes place even after saturation”. Is this true or false?

a) True

b) False

Answer: True

Solutions Chemistry Class 12 MCQ (Types of Solutions)
Solutions Chemistry Class 12 MCQ PDF (Expressing Concentration of Solutions)
Solution Chapter Class 12 Chemistry MCQ (Vapour Pressure of Liquid Solutions)
Class 12 Chemistry Chapter Solution MCQ (Ideal and Non-Ideal Solutions)
Objective Questions On Solutions Chemistry (Colligative Properties and Determination of Molar Mass)
Class 12 Chemistry Chapter Solution MCQ And Answer (Abnormal Molar Masses)

Comments