Multiple Choice Questions On Chemical Kinetics With Answers PDF (Rate of a Chemical Reaction)

Are you looking for multiple choice questions and answers on chemical kinetics for medical/engineering entrance exams such as NEET, AIIMS and JEE? Dear reader, you have come to the right place. This Multiple Choice Questions On Chemical Kinetics With Answers PDF compiles a set of handpicked questions from various sources. These questions have been taken from standard textbooks in a simplified format so even students having no back ground in chemistry can attempt them. The answers to each question has been provided also.

Multiple Choice Questions On Chemical Kinetics With Answers PDF (Rate of a Chemical Reaction)

1. The reaction NO2 + CO → NO + CO2 takes place in two steps. Find the rate law.

2NO2 → NO + NO3 (k1) – slow
NO3 + CO → CO2 + NO2 (k2) – fast

a) R = k1 [NO2]3

b) R = k2 [NO3] [CO]

c) R = k1 [NO2]

d) R = k1 [NO2]2

Answer: R = k1 [NO2]2

2. For the reaction A + H2O → products, find the rate of the reaction when [A] = 0.75 M, k= 0.02.

a) 0.077 s-1

b) 0.085 s-1

c) 0.015 s-1

d) 0.026 s-1

Answer: 0.015 s-1

3. What is the rate law for acid hydrolysis of an ester such as CH3COOC2H5 in aqueous solution?

a) k [CH3COOC2H5]

b) k [CH3COOC2H5] [H2O]

c) k [CH3COOC2H5]2

d) k

Answer: k [CH3COOC2H5]

4. What is the concentration of the reactant in a first order reaction when the rate of the reaction is 0.6 s-1 and the rate constant is 0.035?

a) 26.667 M

b) 17.143 M

c) 26.183 M

d) 17.667 M

Answer: 17.143 M

5. How many times will the rate of the elementary reaction 3X + Y → X2Y change if the concentration of the substance X is doubled and that of Y is halved?

a) r2= 4.5r1

b) r2= 5r1

c) r2= 2r1

d) r2= 4r1

Answer: r2= 4r1

6. What is the rate law for the reaction C2H4 + I2 → C2H4I2?

a) R= [C2H4] [I2]3/2

b) R= [C2H4] [I2]3

c) R= [C2H4] [I2]2

d) R= [C2H4] [I2]

Answer: R= [C2H4] [I2]3/2

7. The rate law for the reaction involved in inversion of cane sugar is R=k [C12H22O11] [H2O].

a) True

b) False

Answer: False

8. For a second-order reaction, what is the unit of the rate of the reaction?

a) s-1

b) mol L-1s-1

c) mol-1 L s-1

d) mol-2 L2 s-1

Answer: mol-1 L s-1

9. The rate constant of a reaction is k=3.28 × 10-4 s-1. Find the order of the reaction.

a) Zero order

b) First order

c) Second order

d) Third order

Answer: First order

10. For a reaction A +B → C, the experimental rate law is found to be R=k[A]1[B]1/2. Find the rate of the reaction when [A] = 0.5 M, [B] = 0.1 M and k=0.03.

a) 4.74 × 10-2 (L/mol)1/2 s-1

b) 5.38 × 10-2 (L/mol)1/2 s-1

c) 5.748 × 10-2 (L/mol)1/2 s-1

d) 4.86 × 10-2 (L/mol)1/2 s-1

Answer: 4.74 × 10-2 (L/mol)1/2 s-1

Multiple Choice Questions On Chemical Kinetics With Answers PDF Download

Chemical Kinetics MCQ (Factors Influencing Rate of a Reaction)
Chemical Kinetics NEET Questions (Integrated Rate Equations)
Chemical Kinetics Questions (Pseudo First Order Reaction)
Chemical Kinetics Exam Questions With Answers (Temperature Dependence of the Rate of a Reaction)
Chemical Kinetics MCQ For NEET PDF (Collision Theory of Chemical Reactions)

Comments