Solid State Chemistry Multiple Choice Questions with Answers PDF (Packing Efficiency)

Solid State Chemistry Multiple Choice Questions with Answers PDF (Packing Efficiency) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Solid State Chemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Solid State Chemistry Multiple Choice Questions with Answers PDF (Packing Efficiency)

1. If the body-centered unit cell is assumed to be a cube of edge length ‘a’ with spherical particles of radius ‘r’ then how is the diameter, d of particle and surface area, S of the cell related?

a) S = 32d4/3

b) S = 2d2

c) S = 4d2

d) S = 8d2

Answer: S = 8d2

2. Which of the following metals would have the highest packing efficiency?

a) Copper

b) Potassium

c) Chromium

d) Polonium

Answer: Copper

3. “The packing efficiency can never be 100%”. Is this true or false?

a) False

b) True

Answer: True

4. What are the percentages of free space in a CCP and simple cubic lattice?

a) 52% and 74%

b) 48% and 26%

c) 26% and 48%

d) 74% and 52%

Answer: 26% and 48%

5. How many atoms surround the central atom present in a unit cell with the least free space available?

a) 4

b) 6

c) 8

d) 12

Answer: 12

6. If metallic atoms of mass 197 and radius 166 pm are arranged in ABCABC fashion then what is the surface area of each unit cell?

a) 1.32 × 106 pm2

b) 1.32 × 10-18pm2

c) 2.20 × 105 pm2

d) 2.20 × 10-19 pm2

Answer: 1.32 × 106 pm2

7. If copper, density = 9.0 g/cm3 and atomic mass 63.5, bears face-centered unit cells then what is the ratio of surface area to volume of each copper atom?

a) 0.0028

b) 0.0235

c) 0.0011

d) 0.0323

Answer: 0.0235

8. What does the ratio ‘space occupied/total space’ denote?

a) Packing factor

b) Packing efficiency

c) Particle fraction

d) Packing unit

Answer: Packing factor

9. What is the dimensional formula of packing fraction?

a) M0L3T0

b) M0L0T0

c) ML0T0

d) M0L2T0

Answer: M0L0T0

10. Arrange the types of arrangement in terms of decreasing packing efficiency.

a) BCC < Simple cubic < CCP

b) HCP < CCP < BCC

c) HCP < BCC < Simple cubic

d) CCP < BCC < HCP

Answer: HCP < BCC < Simple cubic

Solid State Chemistry Multiple Choice Questions with Answers PDF Download

Solid State NEET Questions (Solid State Characteristics)
Solid State Important Questions (Amorphous and Crystalline Solids)
Solid State JEE Mains Questions (Classification of Crystalline Solids)
Solid State Chemistry Class 12 Questions Answers (Crystal Lattices and Unit Cells)
Solid State Class 12 Important Questions (Number of Atoms in a Unit Cell)
Solid State Chemistry Class 12 Important Questions With Answers PDF (Close Packed Structures)
Solid State MCQ For NEET (Calculations Involving Unit Cells Dimensions)
Solid State MCQ Questions For Class 12 (Imperfections in Solids)
Solid State Questions for NEET (Solid State Electrical Properties)
Solid State Previous Year Questions JEE (Solid State Magnetic Properties)