Solid State JEE Mains Questions (Classification of Crystalline Solids)

Solid State JEE Mains Questions (Classification of Crystalline Solids) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Solid State Chemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Solid State JEE Mains Questions (Classification of Crystalline Solids)

1. Which of the following tend to be volatile liquids or soft solids at room temperature and pressure?

a) Non polar molecular solids

b) Metallic solids

c) Polar molecular solids

d) Hydrogen bonded molecular solids

Answer: Hydrogen bonded molecular solids

2. Which type of solids are formed by three-dimensional arrangement of cations and anions bound by strong electrostatic force?

a) Polar molecular solids

b) Ionic solids

c) Covalent solids

d) Metallic solids

Answer: Ionic solids

3. Which of the following is non-conductor of electricity at solid state but can conduct electricity in the molten state or when dissolved in water?

a) Non polar molecular solids

b) Metallic solids

c) Ionic solids

d) Hydrogen bonded molecular solids

Answer: Ionic solids

4. Which of the following is an orderly collection of positive ions surrounded and held together by a sea of electrons?

a) Gas

b) Non-metal

c) Metal

d) Metalloids

Answer: Metal

5. Which of the following are responsible for high electrical and thermal conductivity of a metal?

a) Ions

b) Covalent bonds

c) Free H+ ions

d) Free and mobile electrons

Answer: Free and mobile electrons

6. Which of the following is not a characteristic of metals?

a) Lustre

b) Ductile

c) Malleable

d) Brittle

Answer: Brittle

7. Which type of crystalline solid is also called as giant molecules?

a) Ionic solids

b) Covalent solids

c) Polar molecular solids

d) Metallic solids

Answer: Covalent solids

8. Which of the following consists of either atoms or molecules formed by non polar covalent bonds?

a) Non polar molecular solid

b) Metallic solid

c) Polar molecular solid

d) Ionic solid

Answer: Non polar molecular solid

9. Polar molecular solids are _________

a) bad conductors of electricity

b) good conductors of electricity

c) solid at room temperature

d) brittle

Answer: bad conductors of electricity

10. The molecules in polar molecular solid are held together by __________

a) dipole-dipole interaction

b) london forces

c) ionic bond

d) metallic bond

Answer: dipole-dipole interaction

Solid State NEET Questions (Solid State Characteristics)
Solid State Important Questions (Amorphous and Crystalline Solids)
Solid State Chemistry Class 12 Questions Answers (Crystal Lattices and Unit Cells)
Solid State Class 12 Important Questions (Number of Atoms in a Unit Cell)
Solid State Chemistry Class 12 Important Questions With Answers PDF (Close Packed Structures)
solid state chemistry multiple choice questions with answers pdf (Packing Efficiency)
Solid State MCQ For NEET (Calculations Involving Unit Cells Dimensions)
Solid State MCQ Questions For Class 12 (Imperfections in Solids)
Solid State Questions for NEET (Solid State Electrical Properties)
Solid State Previous Year Questions JEE (Solid State Magnetic Properties)