Solid State NEET Questions (Solid State Characteristics)

Solid State NEET Questions (Solid State Characteristics) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Solid State Chemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Solid State NEET Questions (Solid State Characteristics)

1. Which of the following is an amorphous solid?

a) Quartz

b) Quartz glass

c) Graphite

d) Salt (NaCl)

Answer: Quartz glass

2. Amorphous solids are actually super cooled liquids.

a) True

b) False

Answer: True

3. Which type of solid structure melts at a definite, sharp melting point?

a) All types of solids

b) No type of solid

c) Amorphous solids

d) Crystalline solids

Answer: Crystalline solids

4. Which of the following describes a general solid?

a) Compressible

b) Incompressible

c) Fluid

d) Semi-compressible

Answer: Incompressible

5. _________ is the basic repeated structural unit of a crystalline solid.

a) Monomer

b) Molecule

c) Unit cell

d) Atom

Answer: Unit cell

6. Which of the following statements is true for an amorphous solid?

a) Long range order is present

b) Short range order is present

c) There is no orderly arrangement

d) Complete order is present at lower temperatures

Answer: Short range order is present

7. Sulfur exists in two polymorphic forms ____________ and ______________

a) rhombic and monoclinic

b) rhombic and triclinic

c) hexagonal and triclinic

d) hexagonal and monoclinic

Answer: rhombic and monoclinic

8. Solid state is denser than the liquid and gaseous states of the same substance. Which of the following is an exception to this rule?

a) Mercury

b) Carbon dioxide (dry ice)

c) Ice

d) NaCl

Answer: Ice

9. Which of the following can be used to describe a crystalline solid?

a) Heterogeneous, anisotropic

b) Homogeneous, anisotropic

c) Heterogeneous, isotropic

d) Homogeneous, isotropic

Answer: Homogeneous, anisotropic

10. When a single substance can crystallize in two or more forms under different conditions provided, it is called as _________

a) Polymorphous

b) Isomorphous

c) Semimorphous

d) Multimorphous

Answer: Polymorphous

Solid State Important Questions (Amorphous and Crystalline Solids)
Solid State JEE Mains Questions (Classification of Crystalline Solids)
Solid State Chemistry Class 12 Questions Answers (Crystal Lattices and Unit Cells)
Solid State Class 12 Important Questions (Number of Atoms in a Unit Cell)
Solid State Chemistry Class 12 Important Questions With Answers PDF (Close Packed Structures)
solid state chemistry multiple choice questions with answers pdf (Packing Efficiency)
Solid State MCQ For NEET (Calculations Involving Unit Cells Dimensions)
Solid State MCQ Questions For Class 12 (Imperfections in Solids)
Solid State Questions for NEET (Solid State Electrical Properties)
Solid State Previous Year Questions JEE (Solid State Magnetic Properties)

Comments