Solid State Previous Year Questions JEE (Solid State Magnetic Properties)

Solid State Previous Year Questions JEE (Solid State Magnetic Properties) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Solid State Chemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Solid State Previous Year Questions JEE (Solid State Magnetic Properties)

1. Which among the following compounds is Antiferroelectric?

a) NiO

b) V2O3

c) PbZrO3

d) Fe3O4

Answer: PbZrO3

2. Which among the following statements is correct?

a) NaCl is a paramagnetic substance

b) Paramagnetic substances behave like an insulator

c) Cobalt is an Antiferromagnetic substance

d) On heating, ferrimagnetic substanceslose ferrimagnetism

Answer: On heating, ferrimagnetic substanceslose ferrimagnetism

3. What is the correct order of magnetic strength among the following elements?

a) Fe > Co > Ni > Cu

b) Fe > Ni > Co > Cu

c) Cu > Ni > Co > Fe

d) Cu > Fe > Ni > Co

Answer: Fe > Co > Ni > Cu

4. Which of the following elements have a negative value of magnetic susceptibility?

a) Iron

b) Oxygen

c) Aluminium

d) Nitrogen

Answer: Nitrogen

5. Which of the following is not Anti-ferromagnetic?

a) MnO

b) Mn2O3

c) MnO2

d) Mn

Answer: Mn

6. In which of the following magnetic properties of elements does the magnetic susceptibility increase on increasing the temperature?

a) Paramagnetism

b) Anti-ferromagnetism

c) Ferromagnetism

d) Diamagnetism

Answer: Anti-ferromagnetism

7. What is the temperature, above which a ferromagnetic substance shows no ferromagnetism called?

a) Curie temperature

b) Néel temperature

c) Critical temperature

d) There exists no such temperature

Answer: Curie temperature

8. Which among the following compounds can show the properties of a Ferroelectric substance?

a) BaTiO3

b) PbZrO3

c) MnO2

d) CrO2

Answer: BaTiO3

9. All Ferroelectrics are pyroelectrics.

a) True

b) False

Answer: True

10. All Ferroelectrics are piezo electrics.

a) True

b) False

Answer: True

Solid State NEET Questions (Solid State Characteristics)
Solid State Important Questions (Amorphous and Crystalline Solids)
Solid State JEE Mains Questions (Classification of Crystalline Solids)
Solid State Chemistry Class 12 Questions Answers (Crystal Lattices and Unit Cells)
Solid State Class 12 Important Questions (Number of Atoms in a Unit Cell)
Solid State Chemistry Class 12 Important Questions With Answers PDF (Close Packed Structures)
solid state chemistry multiple choice questions with answers pdf (Packing Efficiency)
Solid State MCQ For NEET (Calculations Involving Unit Cells Dimensions)
Solid State MCQ Questions For Class 12 (Imperfections in Solids)
Solid State Questions for NEET (Solid State Electrical Properties)