Solutions Chemistry Class 12 MCQ (Types of Solutions)

Solutions Chemistry Class 12 MCQ (Types of Solutions) for AIIMS, NEET, JEE provides a comprehensive coverage of the fundamental concepts in the fields of Solutions Chemistry. It contains a variety of questions from previous years’ AIIMS, NEET and JEE papers.

Solutions Chemistry Class 12 MCQ (Types of Solutions)

1. What is camphor in N2 gas an example of?

a) Solid in liquid solution

b) Liquid in gas solution

c) Solid in gas solution

d) Gas in gas solution

Answer: Solid in gas solution

2. Which of the following is not a copper alloy?

a) Bronze

b) Stainless steel

c) Brass

d) Gunmetal

Answer: Stainless steel

3. A supersaturated solution is not a metastable solution.

a) True

b) False

Answer: False

4. Which of the following is a true solution?

a) Salt solution

b) Ink

c) Blood

d) Starch solution

Answer: Salt solution

5. What type of solution is Cranberry glass?

a) Emulsion

b) Solid sol

c) Solid aerosol

d) Gel

Answer: Solid sol

6. What is pumice stone an example of?

a) Solid aerosol

b) Emulsion

c) Liquid aerosol

d) Solid foam

Answer: Solid foam

7. What is the observation on adding a solute crystal to a supersaturated solution?

a) It becomes a colloidal solution

b) The solute dissolves in the solution

c) The solution desaturates

d) The solute precipitates out of the solution

Answer: The solute precipitates out of the solution

8. Which of the following is not a solid solution?

a) Brass

b) Bronze

c) Hydrated salts

d) Aerated drinks

Answer: Aerated drinks

9. The solution of mercury with other metals is called amalgam.

a) True

b) False

Answer: True

10. What is an alloy of copper and zinc called?

a) Bronze

b) German silver

c) Brass

d) Solder

Answer: Brass

Solutions Chemistry Class 12 MCQ PDF (Expressing Concentration of Solutions)
MCQ Questions On Solutions In Chemistry Class 12 (Solubility Solutions)
Solution Chapter Class 12 Chemistry MCQ (Vapour Pressure of Liquid Solutions)
Class 12 Chemistry Chapter Solution MCQ (Ideal and Non-Ideal Solutions)
Objective Questions On Solutions Chemistry (Colligative Properties and Determination of Molar Mass)
Class 12 Chemistry Chapter Solution MCQ And Answer (Abnormal Molar Masses)