Surface Chemistry MCQ (Colloids Classification)

These Surface Chemistry MCQ (Colloids Classification) are useful for the students of NEET, AIIMS, JEE, and other entrance examinations.

Surface Chemistry MCQ (Colloids Classification)

1. Which of the following is a characteristic of a multi-molecular colloid?

a) Large number of molecules combine to form a particle of colloidal size

b) A large number of atoms aggregate to form a particle of colloidal size

c) Starch solution is an example of multi-molecular colloid

d) Multi-molecular colloids are normally of the lyophilic type

Answer: A large number of atoms aggregate to form a particle of colloidal size

2. Which of the following is false regarding macro-molecular colloids?

a) Protein solution is an example for macro-molecular colloids

b) Man-made macro-molecules like polythene can form such colloids

c) Silver solution can form macro-molecular colloids

d) These are normally of lyophilic type

Answer: Silver solution can form macro-molecular colloids

3. Which of the following is not an example of associated colloids?

a) Sodium stearate

b) Potassium stearate

c) Gum

d) Detergents

Answer: Gum

4. Colloids are classified into multi-molecular, macro-molecular and associated colloids.

a) True

b) False

Answer: True

5. Which of the following colloids cannot be formed by direct mixing?

a) Lyophilic colloids

b) Lyophobic colloids

c) Macro-molecular colloids

d) Associated colloids

Answer: Lyophobic colloids

6. Which of the following colloids is most stable?

a) Starch solution

b) Blood

c) Sulphur solution

d) Silver solution

Answer: Starch solution

7. In which of the following, the dispersed phase and medium can be separated by evaporation?

a) Ferric hydroxide solution

b) Sulphur solution

c) Metal in water

d) Starch solution

Answer: Starch solution

8. Colloids are classified into lyophobic and lyophilic colloids.

a) True

b) False

Answer: True

9. Which of the following is not an example of lyophilic colloids?

a) Starch solution

b) Gelatin

c) Gum

d) Silver solution

Answer: Silver solution

10. Which of the following is not an example of lyophobic colloids?

a) Gold solution

b) Sulphur solution

c) NaCl solution

d) Blood

Answer: Sulphur solution

Surface Chemistry Question (Colloids Around Us)
Surface Chemistry Class 12 Important Questions (Colloids)
Surface Chemistry Important Questions (Catalysis)
MCQ On Surface Chemistry (Emulsions)
Surface Chemistry Important Questions With Answers (Adsorption)

Comments