Surface Chemistry Question (Colloids Around Us)

These Surface Chemistry Questions (Colloids Around Us) are useful for the students of NEET, AIIMS, JEE, and other entrance examinations.

Surface Chemistry Question (Colloids Around Us)

1. What is the role of Argyrol?

a) It is used to cause artificial rain

b) It is used as a lubricant

c) It is used as an eye lotion

d) It is used as an antacid

Answer: It is used as an eye lotion

2. Which of the following diseases is cured using colloidal antimony?

a) Typhoid

b) Psoriasis

c) Kalaazar

d) Pneumonia

Answer: Kalaazar

3. Presence of colloids helps in sewage disposal.

a) True

b) False

Answer: True

4. What is “aquadag”?

a) Colloidal solution of graphite in water

b) Colloidal solution of oil in water

c) Colloidal solution of silver in water

d) Colloidal solution of gold in water

Answer: Colloidal solution of graphite in water

5. What is the application of a colloidal solution of silver bromide in gelatine?

a) Photography

b) Rubber industry

c) Leather industry

d) Medicine

Answer: Photography

6. Which of the following can be used in place of tannin for the process of tanning?

a) Zinc salts

b) Copper salts

c) Chromium salts

d) Cobalt salts

Answer: Chromium salts

7. Which of the following is used to cure arsenic poisoning?

a) Colloidal solution of zinc hydroxide

b) Colloidal solution of ferric hydroxide

c) Colloidal solution of chromium hydroxide

d) Colloidal solution of calcium hydroxide

Answer: Colloidal solution of ferric hydroxide

8. Colloids are responsible for the blue colour of the sky and sea water.

a) True

b) False

Answer: True

9. Which of the following statements is incorrect?

a) Clouds are colloidal systems

b) Fog is a colloidal system

c) Mist is a colloidal system

d) Clouds are not a colloidal system

Answer: Clouds are not a colloidal system

10. Which of the following can be used to cause artificial rain?

a) Silver nitrate

b) Silver iodide

c) Silver chloride

d) Silver sulphate

Answer: Silver iodide

Surface Chemistry MCQ (Colloids Classification)
Surface Chemistry Class 12 Important Questions (Colloids)
Surface Chemistry Important Questions (Catalysis)
MCQ On Surface Chemistry (Emulsions)
Surface Chemistry Important Questions With Answers (Adsorption)

Comments