General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF is very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. This is because it has many questions based on isolation of elements like hydrogen, chlorine, bromine and iodine from their respective mixtures. It tests your ability to isolate these elements through tests like vaporization, electrolysis and bulb method.

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF (Oxidation Reduction)

1. Which of the following is a product formed during the electrolysis of brine?

a) NaCl

b) NaOH

c) H2O

d) Na2O

Answer: NaOH

2. Which of the following is a complex formed during the extraction of silver via leaching?

a) AgCN

b) [Ag(CN)2]

c) [Ag(CN)3]-2

d) [Ag(CN)4]-3

Answer: [Ag(CN)2]

3. What is the process used to recover the metal from its soluble complex obtained after leaching?

a) Oxidation

b) Reduction

c) Crystallization

d) It cannot be obtained

Answer: Reduction

4. Which of the following is used to reduce the metal complexes obtained during leaching process?

a) Tellurium

b) Antimony

c) Zinc

d) Selenium

Answer: Zinc

5. Which of the following processes involves the dissolution of the ore in a suitable reagent followed by precipitation of the metal by a more reactive metal?

a) Froth floatation

b) Casting

c) Smelting

d) Hydrometallurgy

Answer: Froth floatation

6. Which of the following metals cannot be extracted via hydrometallurgy?

a) Copper

b) Zinc

c) Iron

d) Gold

Answer: Iron

7. Leaching process is an oxidation reaction.

a) True

b) False

Answer: True

8. Non-metals are extracted by oxidation.

a) True

b) False

Answer: True

9. Which of the following is chlorine isolated from by oxidation?

a) The atmosphere

b) Brine

c) Sylvite

d) Bischofite

Answer: Brine

10. What is the voltage at which electrolysis of brine takes place?

a) < 2.2 V

b) > 2.2 V

c) 2.2 V

d) Brine cannot be electrolysed

Answer: > 2.2 V

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF Download

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements JEE Questions (Occurence of Metals)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Questions (Concentration of Ores)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Intext Questions (Extraction of Crude Metal from Concentrated Ore)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Class 12 Important Questions (Thermodynamic Principles of Metallurgy)
Important Questions From General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Electrochemical Principles of Metallurgy)
Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Refining)
NEET Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Uses of Aluminium, Copper, Zinc and Iron)