General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Intext Questions

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Intext Questions are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. This is because it has many questions based on isolation of elements like hydrogen, chlorine, bromine and iodine from their respective mixtures. It tests your ability to isolate these elements through tests like vaporization, electrolysis and bulb method.

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Intext Questions (Extraction of Crude Metal from Concentrated Ore)

1. Which of the following statements is wrong?

a) During smelting, flux is used to remove gangue as slag

b) The slag formed during smelting has low melting point and is heavier than metal

c) Calcination of ore is carried out without the presence the oxygen

d) Roasting is carried out in the presence of oxygen

Answer: The slag formed during smelting has low melting point and is heavier than metal

2. Roasting results in the formation of oxides. But why are oxide ores are subjected to roasting?

a) To avoid gangue particles

b) To get crude metal with using oxidizing agent

c) To remove volatile impurities in the form of their oxides

d) To make the ore porous

Answer: To remove volatile impurities in the form of their oxides

3. Which of the following ores are concentrated by froth flotation?

a) Haematite

b) Zinc

c) Copper pyrites

d) Magnetite

Answer: Copper pyrites

4. Copper is extracted from low grade copper ores.

a) True

b) False

Answer: True

5. What is the main reaction occurring in the blast furnace during extraction of iron from haematite?

a) Fe2O3 + 3CO ? 2Fe + 3CO2

b) FeO + SiO2 ? FeSiO2

c) Fe2O3 + 3C ? 2Fe + 3CO

d) Fe2O3 + CO2 ? FeCO3 + O2

Answer: Fe2O3 + 3CO ? 2Fe + 3CO2

6. How is ore-dressing of iron done?

a) Froth Flotation

b) Magnetic separation

c) Hand picking

d) By wetting

Answer: Magnetic separation

7. Which of the following metals is not extracted by electrolysis?

a) Na

b) Mg

c) Al

d) Fe

Answer: Fe

8. What is the type of metallurgy in which the ore is leached and the metal is collected by using electrolysis?

a) Zone refining

b) Hydrometallurgy

c) Liquation

d) Thermite process

Answer: Hydrometallurgy

9. A metal found in a free state is called nugget.

a) True

b) False

Answer: True

10. When is the ore subjected to leach?

a) When the ore is in immiscible liquid

b) When the impurity is in immiscible liquid

c) When both ore and impurity are insoluble in water

d) When only impurity is soluble in water

Answer: When both ore and impurity are insoluble in water

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements JEE Questions (Occurence of Metals)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Questions (Concentration of Ores)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Class 12 Important Questions (Thermodynamic Principles of Metallurgy)
Important Questions From General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Electrochemical Principles of Metallurgy)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF (Oxidation Reduction)
Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Refining)
NEET Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Uses of Aluminium, Copper, Zinc and Iron)