100+ General Principles And Processes Of Isolation Of Elements NEET Questions

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements NEET Questions are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. This is because it has many questions based on isolation of elements like hydrogen, chlorine, bromine and iodine from their respective mixtures. It tests your ability to isolate these elements through tests like vaporization, electrolysis and bulb method.

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements NEET Questions

These General Principles And Processes Of Isolation Of Elements NEET Questions contains the following topics:

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements JEE Questions (Occurence of Metals)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Questions (Concentration of Ores)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Intext Questions (Extraction of Crude Metal from Concentrated Ore)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Class 12 Important Questions (Thermodynamic Principles of Metallurgy)
Important Questions From General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Electrochemical Principles of Metallurgy)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF (Oxidation Reduction)
Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Refining)
NEET Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Uses of Aluminium, Copper, Zinc and Iron)

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements NEET Questions

1. The oil used as frothing agent in froth floatation process is

A. coconut oil

B. castor oil

C. palmitic oil

D. pine oil

Answer: pine oil

2. Sulphide ore of zinc/copper is concentrated by

A. floatation process

B. electromagnetic process

C. gravity separation

D. distillation

Answer: floatation process

3. Which of the following ores is concentrated by chemical leaching method?

A. Cinnabar

B. Argentite

C. Copper pyrites

D. Galena

Answer: Argentite

4. How do we separate two sulphide ores by froth floatation method?

A. By using excess of pine oil

B. By adjusting proportion of oil to water or using depressant

C. By using some solvent in which one of the sulphides is soluble

D. By using collectors and froth stabilisers like xanthates

Answer: By adjusting proportion of oil to water or using depressant

5. Common impurities present in bauxite are

A. CuO

B. ZnO

C. CaO

D. SiO2

Answer: SiO2

6. An ore of tin containing FeCrO4 is concentrated by

A. gravity separation

B. magnetic separation

C. froth floatation

D. leaching

Answer: magnetic separation

7. Which of the following ores cannot be concentrated by magnetic separation?

A. Haematite

B. Malachite

C. Magnetite

D. Siderite

Answer: Malachite

8. The significance of leaching in the extraction of aluminium is

A. it helps removing the impurities like SiO2, Fe2O3 etc. from the bauxite ore

B. it converts the ore into oxide

C. it reduces melting point of the ore

D. it eliminates water from bauxite

Answer: it helps removing the impurities like SiO2, Fe2O3 etc. from the bauxite ore

9. Which of the following metals is extracted using a silica lined convertor?

A. Mg

B. Al

C. Cu

D. Zn

Answer: Cu

10. Which of the following sulphides when heated strongly in air gives the corresponding metal without undergoing separate reduction of oxide?

A. Cu2S

B. FeS

C. HgS

D. ZnS

Answer: HgS

11. Which of the following metals cannot be obtained by reduction of its metal oxide bv aluminium ?

A. Cr

B. Mn

C. Fe

D. Mg

Answer: Mg

12. Heating pyrites to remove sulphur is called

A. smelting

B. calcination

C. liquation

D. roasting

Answer: roasting

13. Impurities of sulphur, silicon and phosphorus can be removed from cast iron by adding

A. carbon which reduces the impurities

B. water which dissolves the impurities

C. limestone which changes impurities into oxides and pass into slag

D. iron oxide which reacts with impurities by forming slag

Answer: limestone which changes impurities into oxides and pass into slag

14. In metallurgical process, aluminium acts as

A. an oxidising agent

B. a reducing agent

C. acidic flux

D. basic flux

Answer: a reducing agent

15. Ellingham diagram represents change of

A. ΔG with temperature

B. ΔH with temperature

C. ΔG with pressure

D. (ΔG – TΔS) with temperature

Answer: ΔG with temperature

16. In electrorefining of copper some gold is produced as:

A. cathode mud

B. anode mud

C. cathode deposit

D. None of these

Answer: anode mud

17. In the electrolytic method of obtaining aluminium from purified bauxite, cryolite is added to the charge in order to:

A. lower the melting point of bauxite

B. dissolve bauxite and render it a conductor of electricity

C. protect aluminium produced from oxygen

D. minimise the heat loss due to radiation

Answer: dissolve bauxite and render it a conductor of electricity

18. The purest form of iron is:

A. cast iron

B. pig iron

C. wrought iron

D. steel

Answer: wrought iron

19. During the process of electrolytic refining of copper, some metals present as impurity settle as ‘anode mud’. These are:

A. Pb and Zn

B. Sn and Ag

C. Fe and Ni

D. Ag and Au

Answer: Ag and Au

20. Extraction of zinc from zinc blende is achieved by

A. electrolytic reduction

B. roasting followed by reduction with carbon

C. roasting followed by reduction with another metal

D. roasting followed by self-reduction

Answer: roasting followed by reduction with carbon

21. In the equation

4M + 8CN– + H2O + O2 → 4[M(CN)2]– + 4OH–, the metal M is

A. copper

B. iron

C. gold

D. Zinc

Answer: gold

22. Heating ore with carbon in the absence of air is known as:

A. reduction

B. carbon-reduction

C. smelting

D. Roasting

Answer: smelting

23. In the extraction of copper from sulphide ore, the metal is formed by reduction of Cu2O with

A. FeS

B. CO

C. Cu2S

D. SO2

Answer: Cu2S

24. The method of zone refining of metals is based upon the principle of

A. greater solubility of the impurity in molten state than in solid

B. greater mobility of pure metal than impurity

C. higher melting point of impurity than that of pure metal

D. greater noble character of solid metal than that of the impurity

Answer: greater solubility of the impurity in molten state than in solid

25. Classiterite is the ore of which metal?

A. Mn

B. Sb

C. Sn

D. Ni

Answer: Sn

26. The electrolytic reduction technique is used in the extraction of

A. Highly electronegative elements

B. Highly electropostive elements

C. Metalloids

D. Transition metals

Answer: Highly electropostive elements

27. In the commercial electrochemical process for aluminium extraction, electrolyte used is

A. Al(OH)3 is NaOH solution

B. An aqueous solution of Al2 (SO4)3

C. A molten mixture of Al2O3 and Na3AlF6

D. A molten mixture of Al2O3 and Al(OH)3

Answer: A molten mixture of Al2O3 and Na3AlF6

28. Electrolytic reduction of Al2O3 to Al by Hall- Herault process is carried out

A. in presence of NaCl

B. in presence of fluorite

C. in presence of cryolite which forms a melt with lower melting point

D. in presence of cryolite which forms a melt with high melting point

Answer: in presence of cryolite which forms a melt with lower melting point

29. The chemical composition of ‘slag’ formed during the melting process in the extraction of copper is

A. Cu2O + FeS

B. FeSiO3

C. CuFeS2

D. Cu2S + FeO

Answer: FeSiO3

30. Bessemer converter is used in the manufacture of

A. Pig iron

B. Steel

C. Wrought iron

D. Cast iron

Answer: Steel

31. The method of zone refining of metals is based on the principle of

A. greater mobility of the pure metal than that of the impurity

B. higher melting point of the impurity than that of the pure metal

C. greater noble character of the solid metal than that of impurity

D. greater solubility of the impurity in the molten state than in the solid

Answer: greater solubility of the impurity in the molten state than in the solid

32. In the leaching of Ag2S with NaCN, a stream of air is also passed. It is because

A. The reaction between Ag2S and NaCN is reversible.

B. to oxidise Na2S formed in the reaction to Na2SO4

C. to oxidise Ag2S to Ag2O

D. Both (a) and (b)

Answer: Exothermic

33. Purest form of iron is

A. Cast iron

B. Hard Steel

C. Stainless steel

D. Wrought iron

Answer: Wrought iron

34. Concentration of sulphide ore is done by

A. froth flotation process

B. electrolysis

C. roasting

D. None of these

Answer: froth flotation process

35. Malachite is an ore of

A. iron

B. copper

C. zinc

D. Sliver

Answer: copper

36. Formula of copper pyrite is

A. Cu2S

B. CuFeS

C. CuFeS2

D. Cu2Fe2S2

Answer: CuFeS2

37. Ore of aluminium is

A. bauxite

B. hematite

C. dolomite

D. None of these

Answer: bauxite

38. Removal of the unwanted materials like sand, clays, etc. from the ore is known as ………., …….. or ……….

A. concentration, dressing, benefaction

B. separation, refining, gangue

C. magnetic separation, purification, gangue

D. washing, refining, amalgamation

Answer: concentration, dressing, benefaction

39. For which of the following ores froth floatation method is used for concentration?

A. Haematite

B. Zinc blende

C. Magnetite

D. Camallite

Answer: Zinc blende

40. The powdered ore is agitated with water or washed with running stream of water. The heavy ore particles and lighter impurities are separated. This method of concentration is known as

A. metallurgy

B. leaching

C. froth floatation process

D. gravity separation

Answer: gravity separation

Comments