Important Questions From General Principles And Processes Of Isolation Of Elements

Important Questions From General Principles And Processes Of Isolation Of Elements are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. This is because it has many questions based on isolation of elements like hydrogen, chlorine, bromine and iodine from their respective mixtures. It tests your ability to isolate these elements through tests like vaporization, electrolysis and bulb method.

Important Questions From General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Electrochemical Principles of Metallurgy)

1. What is the anode and cathode used in Hall-Heroult process?

a) Zinc and copper

b) Iron and copper

c) Carbon and zinc

d) Graphite and carbon

Answer: Graphite and carbon

2. In the metallurgy of aluminium, purified bauxite is mixed with Na2AlF6.

a) True

b) False

Answer: False

3. What is the net reaction in Hall-Heroult process?

a) 2Al2O3 + 3C → 4Al + 3CO2

b) 4Al2O3 + 3C → 4Al + 6CO2

c) F2 + Al2O3 → Al + F2O3

d) Na3AlF6 → AlF3 + 3NaF

Answer: 2Al2O3 + 3C → 4Al + 3CO2

4. What is the temperature maintained in Hall-Heroult process?

a) 800°-840° C

b) 840°-880° C

c) 900°-940° C

d) 940°-980° C

Answer: 940°-980° C

5. Electrochemical processes in metallurgy are spontaneous.

a) True

b) False

Answer: True

6. Which of the following is an example of electrochemical principles of metallurgy?

a) Baeyer’s process

b) Solvay process

c) Bergius process

d) Hall-Heroult process

Answer: Hall-Heroult process

7. Which of the following is the most suitable ore to undergo electrochemical process?

a) Kaolinite

b) Calamine

c) Bauxite

d) Cinnabar

Answer: Bauxite

8. Which of the following metals are reduced from molten salt solutions by electrolysis?

a) Aluminium

b) Silver

c) Iron

d) Zinc

Answer: Aluminium

9. What is the process used to extract sodium from halide ores such as sodium chloride (NaCl)?

a) Pyro metallurgy

b) Hydro metallurgy

c) Electro metallurgy

d) Magnetic separation

Answer: Electro metallurgy

10. What is the term given to the extraction of aluminium from bauxite by using electrochemical process?

a) Baeyer’s process

b) Hall-Heroult process

c) Mc-Arthur process

d) Blasts process

Answer: Hall-Heroult process

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements JEE Questions (Occurence of Metals)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Questions (Concentration of Ores)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Intext Questions (Extraction of Crude Metal from Concentrated Ore)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Class 12 Important Questions (Thermodynamic Principles of Metallurgy)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF (Oxidation Reduction)
Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Refining)
NEET Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Uses of Aluminium, Copper, Zinc and Iron)

Comments