NEET Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements

NEET Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. This is because it has many questions based on isolation of elements like hydrogen, chlorine, bromine and iodine from their respective mixtures. It tests your ability to isolate these elements through tests like vaporization, electrolysis and bulb method.

NEET Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Uses of Aluminium, Copper, Zinc and Iron)

1. In thermite process, what is the reducing agent used?

a) C

b) Zn

c) Na

d) Al

Answer: Al

2. What type of extraction is the carbon monoxide reduction process used for?

a) Cu

b) Ag

c) Fe

d) Sn

Answer: Fe

3. Which of the following is present in aluminium bronze alloy?

a) Bronze

b) Copper

c) Brass

d) Iron

Answer: Copper

4. In invar, what is the composition of iron and nickel?

a) Fe-64%, Ni-36%

b) Ni-68%, Fe-32%

c) Fe-36%, Ni-64%

d) Fe-62%, Ne-38%

Answer: Fe-64%, Ni-36%

5. What is the name of the alloy of copper called which contains a composition of 30-35% of zinc?

a) Bronze

b) Duralumin

c) Magnalium

d) Brass

Answer: Brass

6. Cast iron is the most important form of iron.

a) True

b) False

Answer: True

7. Which metal is used for making water and steam pipes?

a) Zinc

b) Aluminium

c) Copper

d) Iron

Answer: Copper

8. Which metal is used for galvanising iron?

a) Brass

b) Zinc

c) Copper

d) Aluminium

Answer: Zinc

9. Zinc dust is used as a reducing agent in the manufacture of paints.

a) True

b) False

Answer: True

10. Which of the following metals is a good conductor of electricity and conducts electricity twice as much as the other elements?

a) Fe

b) Cu

c) Hg

d) Al

Answer: Al

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements JEE Questions (Occurence of Metals)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Questions (Concentration of Ores)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Intext Questions (Extraction of Crude Metal from Concentrated Ore)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Class 12 Important Questions (Thermodynamic Principles of Metallurgy)
Important Questions From General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Electrochemical Principles of Metallurgy)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF (Oxidation Reduction)
Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Refining)