Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements

Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. This is because it has many questions based on isolation of elements like hydrogen, chlorine, bromine and iodine from their respective mixtures. It tests your ability to isolate these elements through tests like vaporization, electrolysis and bulb method.

Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Refining)

1. Which of the following processes is used to purify lead?

a) Distillation

b) Liquation

c) Electrolytic refining

d) Zone refining

Answer: Liquation

2. What is the anode made up of in electrolytic refining?

a) Impure metal

b) The metal ore

c) Pure metal

d) Double salt of metal

Answer: Impure metal

3. What is the purity range for copper obtained from electrolytic refining?

a) 90-95%

b) 98-99%

c) 100%

d) 99.95-99.99%

Answer: 99.95-99.99%

4. Which of the following is an electrolyte used during the electrolytic refining of copper?

a) Copper sulphate solution

b) Copper sulphate solution acidified with sulphuric acid

c) Sulphuric acid

d) Copper chloride

Answer: Copper sulphate solution acidified with sulphuric acid

5. Which of the following is not refined by zone refining method?

a) Germanium

b) Silicon

c) Gallium

d) Gold

Answer: Gold

6. Why is zone refining carried out in an inert atmosphere?

a) To prevent reduction of metal

b) To prevent oxidation of metal

c) To reduce the external pressure

d) To reduce the external temperature

Answer: To prevent oxidation of metal

7. Zone refining is also called fractional crystallization.

a) True

b) False

Answer: True

8. Refining is not an important process in metallurgy.

a) True

b) False

Answer: False

9. Which of the following is not an impurity generally present in crude metals?

a) Other metals

b) Non-metals

c) Unreacted oxides

d) Pine oil

Answer: Pine oil

10. Which of the following metals cannot be refined by distillation?

a) Zinc

b) Cadmium

c) Mercury

d) Tin

Answer: Tin

General Principles And Processes Of Isolation Of Elements JEE Questions (Occurence of Metals)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Questions (Concentration of Ores)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Intext Questions (Extraction of Crude Metal from Concentrated Ore)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Class 12 Important Questions (Thermodynamic Principles of Metallurgy)
Important Questions From General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Electrochemical Principles of Metallurgy)
General Principles And Processes Of Isolation Of Elements Important Questions PDF (Oxidation Reduction)
NEET Questions On General Principles And Processes Of Isolation Of Elements (Uses of Aluminium, Copper, Zinc and Iron)