D and F Block Elements Class 12 NEET Questions (Actinoids)

D and F Block Elements Class 12 NEET Questions (Actinoids) for NEET, JEE, AIIMS, JIPMER. Here you will find multiple choice questions of D and F block. These questions are useful for NEET exam preparation. Most of the time these questions revolve around GATE but what about the other exams. Here is a comprehensive list of D and F Block NEET Questions which you can use to practice for any competitive exam

D and F Block Elements Class 12 NEET Questions (Actinoids)

1. Actinoids are mostly attacked by which acid?

a) Hydrochloric acid

b) Nitric acid

c) Sulphuric acid

d) Boric acid

Answer: a

2. Which of the actinoids is used in the treatment of cancer?

a) Plutonium

b) Uranium

c) Curium

d) Thorium

Answer: d

3. Which of the actinoids is used as a nuclear fuel?

a) Actinium

b) Thorium

c) Uranium

d) Californium

Answer: c

4. Which isotope of plutonium is used in nuclear bombs?

a) P-238

b) P-239

c) P-240

d) P-241

Answer: b

5. Choose the correct statement.

a) Both actinoids and lanthanoids are less basic

b) Both actinoids and lanthanoids do not show same oxidation of +3

c) Both actinoids and lanthanoids do not exhibit magnetic and spectral properties

d) Both actinoids and lanthanoids are electropositive

Answer: d

6. Which was the first transuraniumactinoid element to be discovered?

a) Neptunium

b) Americium

c) Protactinium

d) Actinium

Answer: a

7. All actinoids are diamagnetic in nature.

a) True

b) False

Answer: b

8. Actinoid compounds are more basic than lanthanoid compounds.

a) True

b) False

Answer: a

9. Which property of actinoids cannot be explained?

a) Radioactive

b) Oxidation

c) Magnetic

d) Acidic

Answer: c

10. Which is the most stable oxidation state of actinoids?

a) +2

b) +3

c) +4

d) +5

Answer: b

D and F Block Elements Questions For NEET (Position of the Periodic Table)
D and F Block NEET Questions (Electronic Configurations of the D-Block Elements)
D and F Block JEE Mains Questions (General Properties of the Transition Elements)
D and F Block Previous Year Questions JEE Mains (Transition Elements Compounds)
D and F Block Elements JEE Mains Questions (Lanthanoids)
D Block Elements NEET Questions (Application of D and F-Block Elements)

Comments