D and F Block Previous Year Questions JEE Mains (Transition Elements Compounds)

D and F Block Previous Year Questions JEE Mains (Transition Elements Compounds) for NEET, JEE, AIIMS, JIPMER. Here you will find multiple choice questions of D and F block. These questions are useful for NEET exam preparation. Most of the time these questions revolve around GATE but what about the other exams. Here is a comprehensive list of D and F Block NEET Questions which you can use to practice for any competitive exam

D and F Block Previous Year Questions JEE Mains (Transition Elements Compounds)

1. Which of the following is amphoteric?

a) CrO

b) Cr2O3

c) CrO5

d) CrO3

Answer: b

2. Which of the following is Baeyer’sreagent?

a) Acidified KMnO4

b) Alkaline KMnO4

c) Acidified K2Cr2O7

d) Aqueous KMnO4

Answer: b

3. Sc3+ is a paramagnetic ion.

a) True

b) False

Answer: b

4. Which of the following metal is used as a thermometric liquid?

a) Iron

b) Copper

c) Mercury

d) Potassium

Answer: c

5. Which of the following tests does AgCl not answer?

a) Chromyl chloride test

b) Baeyer’s reagent test

c) Alkaline test

d) Acidic test

Answer: a

6. Which compound forms double salt with sulphates of alkali metals?

a) Ferric oxide

b) Silver nitrate

c) Ferric chloride

d) Ferrous sulphate

Answer: d

7. Which compound is used in Ultra-violet calibration?

a) Hg2Cl2

b) HgCl2

c) K2Cr2O7

d) KMnO4

Answer: c

8. What is the colour of KMnO4?

a) Green

b) Purple

c) Blue

d) Colourless

Answer: b

9. What is the formula of hematite?

a) Fe3O4

b) FeSO4.7H2O

c) Fe2O3

d) FeCl3

Answer: c

10. Mn has a maximum oxidation state of +6.

a) True

b) False

Answer: b

D and F Block Elements Questions For NEET (Position of the Periodic Table)
D and F Block NEET Questions (Electronic Configurations of the D-Block Elements)
D and F Block JEE Mains Questions (General Properties of the Transition Elements)
D and F Block Elements JEE Mains Questions (Lanthanoids)
D Block Elements NEET Questions (Application of D and F-Block Elements)
D and F Block Elements Class 12 NEET Questions (Actinoids)

Comments