D Block Elements NEET Questions (Application of D and F-Block Elements)

D Block Elements NEET Questions (Application of D and F-Block Elements) for NEET, JEE, AIIMS, JIPMER. Here you will find multiple choice questions of D and F block. These questions are useful for NEET exam preparation. Most of the time these questions revolve around GATE but what about the other exams. Here is a comprehensive list of D and F Block NEET Questions which you can use to practice for any competitive exam

D Block Elements NEET Questions (Application of D and F-Block Elements)

1. Which metal is used in making electrical fibres?

a) Actinium

b) Nickel

c) Thorium

d) Tungsten

Answer: d

2. Silver bromide is used in photography.

a) True

b) False

Answer: a

3. Which of the following metal does not form a coloured salt?

a) Thorium

b) Zinc

c) Bronze

d) Cobalt

Answer: b

4. Which of the following is used as a nuclear fuel?

a) Cobalt

b) Zinc

c) Iron

d) Uranium

Answer: d

5. Which of the following has the highest density?

a) Os

b) Zn

c) Cr

d) Cd

Answer: a

6. Which of the following element has the highest melting point?

a) Co

b) Zn

c) Ni

d) Cr

Answer: d

7. What is the end product formed when KMnO4 reacts with HCl?

a) Brown fumes

b) Dark green gas

c) Greenish yellow gas

d) Dense white fumes

Answer: c

8. Which metal is used in an aircraft turbine engine?

a) Iron

b) Thorium

c) Titanium

d) Neodymium

Answer: c

9. Mild steel is used in construction.

a) True

b) False

Answer: a

10. Which metal is used as an electroplated protective coating?

a) Plutonium

b) Chromium

c) Nickel

d) Iron

Answer: b

D and F Block Elements Questions For NEET (Position of the Periodic Table)
D and F Block NEET Questions (Electronic Configurations of the D-Block Elements)
D and F Block JEE Mains Questions (General Properties of the Transition Elements)
D and F Block Previous Year Questions JEE Mains (Transition Elements Compounds)
D and F Block Elements JEE Mains Questions (Lanthanoids)
D and F Block Elements Class 12 NEET Questions (Actinoids)

Comments