Important Questions From P Block Elements Class 12 (Oxoacids of Halogens)

Important Questions From P Block Elements Class 12 (Oxoacids of Halogens) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These Important Questions From P Block Elements Class 12 (Oxoacids of Halogens) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

Important Questions From P Block Elements Class 12 (Oxoacids of Halogens)

1. Which of the following is a hypohalous acid?

a) HOClO

b) HOBrO3

c) HOF

d) HOIO3

Answer: HOF

2. What is the bond angle of hypochlorous acid?

a) 108°

b) 108.5°

c) 109°

d) 109.5°

Answer: 109.5°

3. How many bonds does chlorine make with oxygen in perchloric acid?

a) 3 double bonds and a single bond

b) 7 single bonds

c) 2 single bonds and 2 double bonds

d) 3 single bonds and a double bond

Answer: 3 double bonds and a single bond

4. Which of the following shows the correct sequence of acidic strength?

a) HClO4 > HBrO4 > HIO4

b) HClO4 < HBrO4 < HIO4

c) HClO4 = HBrO4 > HIO4

d) HClO4 > HIO4 > HBrO4

Answer: HClO4 > HBrO4 > HIO4

5. Which the following is the correct order of oxidizing power of perhalates?

a) BrO4 < IO4 < ClO4

b) IO4 > BrO4 > ClO4

c) IO4 < BrO4 < ClO4

d) BrO4 > IO4 > ClO4

Answer: BrO4 > IO4 > ClO4

6. Which of the following is the correct order of acidic strength?

a) HClO4 < HClO4 < HClO2

b) HClO4 = HClO3 = HClO2

c) HClO4> HClO3 > HClO2

d) HClO2 > HClO4 > HClO3

Answer: HClO4 < HClO4 < HClO2

7. The acidic strength of HClO4 is lesser than HClO.

a) False

b) True

Answer: False

8. Why does fluorine form only one oxoacid?

a) High electronegativity of fluorine

b) Large radius of fluorine

c) Presence of a single valence electron

d) High electropositivity of fluorine

Answer: High electronegativity of fluorine

9. All halogens form only one oxoacid due to their high electronegativity and small size.

a) True

b) False

Answer: False

10. Which of the following is not an oxoacid of chlorine?

a) HCl

b) HOCl

c) HOClO

d) HOClO2

Answer: HCl

P Block Elements JEE Mains Questions (Phosphine)
P Block JEE Advanced Questions (Phosphorus Halides)
P Block MCQ For NEET (Oxoacids of Phosphorus)
P Block Questions For JEE Mains (Group 16 Elements)
P Block Elements Questions For NEET (Dioxygen)
P Block Class 11 NEET Questions (Simple Oxides)

Comments