Important Questions Of P Block Class 12 (Group 18 Elements)

Important Questions Of P Block Class 12 (Group 18 Elements) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These Important Questions Of P Block Class 12 (Group 18 Elements) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

Important Questions Of P Block Class 12 (Group 18 Elements)

1. Which of the following scientists first discovered helium in the solar spectrum during a total solar eclipse?

a) Lord Rayleigh

b) J N Lockyer

c) William Ramsay

d) Antoine Lavoisier

Answer: J N Lockyer

2. What is the half-life of radon?

a) 10 days

b) 4.56 days

c) 3.82 days

d) 5.46 days

Answer: 3.82 days

3. What are the decay products of radium?

a) Radon and oxygen

b) Radon and nitrogen

c) Lanthanum and oxygen

d) Radon and Helium

Answer: Radon and Helium

4. Which of the following noble gases is not obtained via fractional distillation?

a) Krypton

b) Argon

c) Neon

d) Helium

Answer: Helium

5. Which of the following statements is incorrect about noble gases?

a) They are monoatomic

b) They are colourless

c) They are odourless

d) They all have an outer electronic configuration of ns2np6

Answer: They all have an outer electronic configuration of ns2np6

6. What is the ratio of the molar heat at constant pressure to the molar heat at constant volume for a noble gas?

a) 1.5

b) 1.67

c) 1.73

d) 1.37

Answer: 1.67

7. What is the electron gain enthalpy for noble gases?

a) > 0

b) < 0

c) = 0

d) It is not defined for noble gases

Answer: > 0

8. What is the boiling point of Helium?

a) 7.8 K

b) 0 K

c) 4.2 K

d) 3.7 K

Answer: 4.2 K

9. Which of the following noble gases is most soluble in water?

a) Helium

b) Radon

c) Krypton

d) Neon

Answer: Radon

10. Which of the following noble gases can diffuse through rubber?

a) Helium

b) Xenon

c) Argon

d) Krypton

Answer: Helium

11. Which among the following noble gases does not form clathrates?

a) Argon

b) Xenon

c) Krypton

d) Helium

Answer: Helium

12. The main commercial source of helium is natural gas.

a) True

b) False

Answer: True

13. Helium is the second most abundant gas in the universe.

a) True

b) False

Answer: True

14. Which of the following noble gases do not occur in the elemental state in the atmosphere?

a) Helium

b) Neon

c) Argon

d) Radon

Answer: Radon

15. Which of the following is the second most abundant noble gas in the atmosphere?

a) Helium

b) Argon

c) Neon

d) Krypton

Answer: Neon

MCQ On P Block Elements Class 12 (Group 17 Elements)
P Block Elements MCQ (Chlorine)
P Block Elements Class 12 MCQ (Hydrogen Chloride)
Important Questions From P Block Elements Class 12 (Oxoacids of Halogens)
P Block MCQ (Interhalogen Compounds)

Comments