MCQ On P Block Elements Class 12 (Group 17 Elements)

MCQ On P Block Elements Class 12 (Group 17 Elements) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These MCQ On P Block Elements Class 12 (Group 17 Elements) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

MCQ On P Block Elements Class 12 (Group 17 Elements)

1. Which of the following is not a mineral of fluorine?

a) Fluorspar

b) Cryolite

c) Fluoroapatite

d) Carnallite

Answer: Carnallite

2. What is the general electronic configuration of the halogens?

a) ns2np5

b) ns2np2

c) ns2np3

d) ns2np4

Answer: ns2np5

3. What is the correct order of enthalpy of dissociation of halogens?

a) F2 > Cl2 > Br2 > I2

b) Cl2 > Br2 > F2 > I2

c) Cl2 > F2 > Br2 > I2

d) F2 > Br2 > Cl2 > I2

Answer: Cl2 > Br2 > F2 > I2

4. What is the atomicity of halogens?

a) Monoatomic

b) Diatomic

c) Triatomic

d) Octatomic

Answer: Diatomic

5. Who discovered the element chlorine?

a) Joseph Priestley

b) Antoine Lavoisier

c) Humphry Davy

d) Wilhelm Scheele

Answer: Diatomic

6. Which of the following halogen exists as a solid at room temperature?

a) Chlorine

b) Fluorine

c) Iodine

d) Bromine

Answer: Fluorine

7. Group 17 elements are also called halogens.

a) True

b) False

Answer: True

8. Which of the following element is most reactive?

a) Chlorine

b) Fluorine

c) Bromine

d) Iodine

Answer: Fluorine

9. Which of the following halogen is radioactive?

a) Fluorine

b) Bromine

c) Astatine

d) Chlorine

Answer: Astatine

P Block Elements MCQ (Chlorine)
P Block Elements Class 12 MCQ (Hydrogen Chloride)
Important Questions From P Block Elements Class 12 (Oxoacids of Halogens)
P Block MCQ (Interhalogen Compounds)
Important Questions Of P Block Class 12 (Group 18 Elements)

Comments