P Block Elements Class 11 NEET Questions (Phosphorus – Allotropic Forms)

P Block Elements Class 11 NEET Questions (Phosphorus – Allotropic Forms) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These P Block Elements Class 11 NEET Questions (Phosphorus – Allotropic Forms) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

P Block Elements Class 11 NEET Questions (Phosphorus – Allotropic Forms)

1. From which type of phosphorus is alpha -black phosphorus formed?

a) Phosphide

b) White phosphorus

c) Black phosphorus

d) Red phosphorus

Answer: Red phosphorus

2. Beta-black phosphorus is prepared by heating white phosphorus.

a) True

b) False

Answer: True

3. Like white phosphorus, which phosphorus also exists as P4?

a) Black phosphorus

b) Red phosphorus

c) Phosphine

d) Beta-black phosphorus

Answer: Red phosphorus

4. Which allotrope of phosphorus does not catch fire easily?

a) White phosphorus

b) Alpha- black phosphorus

c) Beta- black phosphorus

d) Red phosphorus

Answer: Red phosphorus

5. White phosphorus can be reconverted to red phosphorus.

a) True

b) False

Answer: True

6. Which allotrope of phosphorus is also called yellow phosphorus?

a) Black phosphorus

b) Red phosphorus

c) Beta- black phosphorus

d) White phosphorus

Answer: White phosphorus

7. What is the allotrope of phosphorus in which P-atom completes its octet?

a) Alpha-black phosphorus

b) Beta-black phosphorus

c) White phosphorus

d) Red phosphorus

Answer: White phosphorus

8. Which allotrope of phosphorus is the most stable?

a) White phosphorus

b) Red phosphorus

c) Black phosphorus

d) Phosphine

Answer: Black phosphorus

9. Which allotrope of phosphorus is the most reactive?

a) White phosphorus

b) Metal phosphorus

c) Red phosphorus

d) Beta-black phosphorus

Answer: White phosphorus

10. Red phosphorus is kept under water to protect it from air.

a) True

b) False

Answer: False

P Block Elements JEE Mains Questions (Phosphine)
P Block JEE Advanced Questions (Phosphorus Halides)
P Block MCQ For NEET (Oxoacids of Phosphorus)
P Block Questions For JEE Mains (Group 16 Elements)
P Block Elements Questions For NEET (Dioxygen)