P Block Elements Class 12 MCQ For NEET (Sulphur – Allotropic Forms)

P Block Elements Class 12 MCQ For NEET (Sulphur – Allotropic Forms) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These P Block Elements Class 12 MCQ For NEET (Sulphur – Allotropic Forms) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

P Block Elements Class 12 MCQ For NEET (Sulphur – Allotropic Forms)

1. Which is a more vital source of elemental sulfur?

a) Oceans

b) Wind

c) Soil

d) Volcanoes

Answer: Volcanoes

2. What are pyrites known as fool’s good?

a) Because of sulfides

b) Because of lead

c) Because of carbonates

d) Because of iron

Answer: Because of sulfides

3. When a flask containing sodium thiosulfate is placed over a paper marked with ‘X’ and HCl added to it, the ‘X’ seems to disappear when looked through the flask. Why?

a) Because of formation of sodium chloride

b) Because of sulfur precipitating

c) Because of release of yellowish chlorine gas

d) Because of dissolution of sulfur

Answer: Because of sulfur precipitating

4. Which of the following is used for vulcanization purposes in the rubber industry?

a) Sulfuric acid

b) Sulfur dioxide

c) Sulfur

d) Sulfur trioxide

Answer: Sulfur

5. What is the name of the process of extracting sulfur on commercial scale?

a) Bosch process

b) Boyle process

c) Ostwald process

d) Frasch process

Answer: Frasch process

6. What is the oxidation number of sulfur in dithionous acid?

a) -3

b) +3

c) +6

d) -6

Answer: +3

7. What is the common name of O2SCl2?

a) Sulfur oxochloride

b) Sulfuryl dioxo-dichloride

c) Sulfuryl chloride

d) Thionyl chloride

Answer: Sulfuryl chloride

8. Who first recognized sulfur as an element?

a) John Dalton

b) Humphry Davy

c) Louis Pasteur

d) Antoine Lavoisier

Answer: Antoine Lavoisier

9. What is the chemical structure and formula of sulfur?

a) S8, S

b) S, S8

c) S, S

d) S8, S8

Answer: S8, S

10. What percentage of Earth’s mass is sulfur?

a) 3%

b) 5%

c) 0.032%

d) 2%

Answer: 5%

11. Which characteristic of crude petroleum is a consequence of sulfur?

a) Acidity

b) Sourness

c) Alkalinity

d) Foul odor

Answer: Sourness

12. What is the transition temperature of alpha- and beta-sulfur?

a) 369 °C

b) 369 °F

c) 95.9 °C

d) 95.9 °F

Answer: 95.9 °C

P Block Elements Important Question (Sulphur Dioxide)
P Block Elements Class 12 Questions And Answers (Oxoacids of Sulphur)
P Block Questions (Sulphuric Acid)
MCQ On P Block Elements Class 12 (Group 17 Elements)
P Block Elements MCQ (Chlorine)

Comments