P Block Elements Important Question (Sulphur Dioxide)

P Block Elements Important Question (Sulphur Dioxide) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These P Block Elements Important Question (Sulphur Dioxide) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

P Block Elements Important Question (Sulphur Dioxide)

1. Which reagent is used in qualitative testing for presence of sulfur dioxide?

a) Sodium Chloride

b) Iron (II) sulfate

c) Vanadium (V) oxide

d) Potassium permanganate

Answer: Potassium permanganate

2. What is the primary component of food preservative E220?

a) Sulfur dioxide

b) Sodium benzoate

c) Sodium glutamate

d) Potassium sorbate

Answer: Sulfur dioxide

3. Which of the following is a suffocating gas produced during incomplete combustion of fuels?

a) Sulfur dioxide

b) Carbon monoxide

c) Carbon dioxide

d) Nitrogen dioxide

Answer: Carbon monoxide

4. Which of the following is not a criterion for air pollutants monitored by U.S – EPA?

a) Sulfur dioxide

b) Ozone

c) Mercury

d) Lead

Answer: Mercury

5. Which compound is used as a reducing bleach for papers

a) Sulfur trioxide

b) Sulfur

c) Sulfur dioxide

d) Hydrogen sulfide

Answer: Sulfur dioxide

6. If a aryl diazonium salt is treated with sulfur dioxide, what product forms?

a) Benzene sulfonic acid

b) Aryl Sulfonyl Chloride

c) Thiophenol

d) Thiophene

Answer: Aryl Sulfonyl Chloride

7. Before the invention of CFCs, which of the compounds was used extensively as a refrigerant?

a) Ammonia

b) Diethyl ether

c) Sulfur dioxide

d) Ice

Answer: Sulfur dioxide

8. What is the chemical formula of sulfur dioxide?

a) SO2

b) SO6

c) SO3

d) S2O3

Answer: SO2

9. Which of the following causes acid rain?

a) Carbonic acid

b) Sulfurous acid

c) CFCs

d) Hydrogen chloride

Answer: Sulfurous acid

10. Which of the following is not a property of sulfur dioxide?

a) Colorless

b) Bent molecule

c) Odorless

d) Polar molecule

Answer: Odorless

P Block Elements Class 12 Questions And Answers (Oxoacids of Sulphur)
P Block Questions (Sulphuric Acid)
MCQ On P Block Elements Class 12 (Group 17 Elements)
P Block Elements MCQ (Chlorine)
P Block Elements Class 12 MCQ (Hydrogen Chloride)

Comments