P Block Elements JEE Mains Questions (Phosphine)

P Block Elements JEE Mains Questions (Phosphine) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These P Block Elements JEE Mains Questions (Phosphine) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

P Block Elements JEE Mains Questions (Phosphine)

1. Which of the following is a property of phosphine?

a) It is insoluble in water

b) It is inflammable

c) The solution of phosphine in water decomposes in the presence of light

d) It acts as a Lewis acid

Answer: The solution of phosphine in water decomposes in the presence of light

2. Which of the following gas is used as Holmes signal?

a) Hydrogen per oxide

b) Nitrogen

c) Acetylene

d) Phosphine

Answer: Phosphine

3. What is the reaction involved in Holmes signal?

a) Ca3P2 + 6H2O → 2PH3 + 3Ca(OH) 2

b) Ca3P2 + 6H2O → 2PH3 → P2H4 + P4O6 and CaC2 + H2O → C2H2

c) Ca3P2 + 6HCl → 2PH3 + 3CaCl2

d) P4 + 3NaOH + 3H2O → PH3 + 3NaH2PO2

Answer: Ca3P2 + 6H2O → 2PH3 → P2H4 + P4O6 and CaC2 + H2O → C2H2

4. What is the hybridization of phosphine?

a) sp2 hybridized

b) sp3 hybridized

c) sp hybridized

d) No hybridization

Answer: No hybridization

5. What is the structure of phosphine?

a) Trigonal pyramidal

b) Trigonal bi-pyramidal

c) Rhombohedral

d) Pyramidal

Answer: Trigonal pyramidal

6. Which of the following compounds react with water to give phosphine?

a) Phosphorous trichloride

b) Phosphorous pentachloride

c) Black phosphorous

d) Aluminium phosphide

Answer: Aluminium phosphide

7. Phosphine like ammonia has very high affinity for water.

a) True

b) False

Answer: False

8. Which of the following is not true about phosphine?

a) Phosphine is a colorless gas

b) Phosphine has a rotten fish smell

c) Phosphine is inflammable

d) Phosphine is highly poisonous

Answer: Phosphine is inflammable

9. Phosphine acts as a Lewis acid.

a) True

b) False

Answer: False

10. Phosphine is prepared from which of the following methods?

a) By reacting calcium phosphide with water or dilute HCl

b) By directly reacting phosphorous with hydrogen

c) By passing dry chlorine over P2H4

d) Heating while phosphorous with halides

Answer: By reacting calcium phosphide with water or dilute HCl

P Block Important Questions (Group 15 Elements)
P Block NEET Questions (Dinitrogen)
P Block Elements NEET Questions (Ammonia)
P Block JEE Mains Questions (Oxides of Nitrogen)
P Block Previous Year Questions JEE Mains (Nitric Acid)

Comments