P Block Elements MCQ (Chlorine)

P Block Elements MCQ (Chlorine) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These P Block Elements MCQ (Chlorine) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

P Block Elements MCQ (Chlorine)

1. When excess chlorine reacts with methane in presence of sunlight, which is the major product?

a) Refrigerant – 40

b) Methylene chloride

c) Chloroform

d) Carbon tetrachloride

Answer: Carbon tetrachloride

2. Which of the following is a suitable test to identify presence of chlorine atoms or ions?

a) Acidify the given compound and add silver nitrate

b) Add silver nitrate followed by warming the solution

c) Heat the compound strongly

d) Smell the compound

Answer: Acidify the given compound and add silver nitrate

3. Why is chlorine bubbled through water during the latter’s treatment?

a) To remove foul odor

b) To kill microorganisms

c) To improve taste

d) To remove hardness

Answer: To kill microorganisms

4. What is the electronic configuration of chloride?

a) 1s22s22p63s23p5

b) 1s22s22p63s23p6

c) 1s22s22p5

d) [Ar]4s24p3

Answer: 1s22s22p63s23p6

5. How is chlorine gas manufactured industrially?

a) Deacon process

b) Ostwald process

c) Chlor-alkali process

d) Haber process

Answer: Chlor-alkali process

6. Hydrogen chloride as an acid is much stronger than hydrogen fluoride under the same conditions. True or False?

a) True

b) False

Answer: True

7. Which of the following is a result of bubbling hydrogen chloride gas through gas?

a) H + Cl

b) H+ + Cl2-

c) H3O+ + Cl

d) H+ + Cl

Answer: H3O+ + Cl

8. What will be the result of subjecting a blue litmus to chlorine gas?

a) Turn to red only

b) Remain blue

c) Turn to white finally

d) Turn white in the first go

Answer: Turn to white finally

9. To which group does chlorine element belong?

a) Halides

b) Pre inert

c) Chalcogens

d) Halogens

Answer: Halogens

10. Which of the following is the displays the most basic nature in water?

a) Fluoride

b) Chloride

c) Bromide

d) Iodide

Answer: Fluoride

11. What is the molecular mass of chlorine?

a) 71.0 kg/kmole

b) 35.5 g/kmole

c) 71.0 g/kmole

d) 35.5 kg/mole

Answer: 71.0 kg/kmole

12. Which of the following would instantly react with chlorine?

a) Copper

b) Magnesium

c) Iron

d) Aluminum

Answer: Magnesium

13. What is the color of chlorine?

a) Yellow grey

b) Greenish brown

c) Green yellow

d) Yellow

Answer: Green yellow

P Block Elements Class 12 MCQ (Hydrogen Chloride)
Important Questions From P Block Elements Class 12 (Oxoacids of Halogens)
P Block MCQ (Interhalogen Compounds)
Important Questions Of P Block Class 12 (Group 18 Elements)