P Block MCQ For NEET (Oxoacids of Phosphorus)

P Block MCQ For NEET (Oxoacids of Phosphorus) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These P Block MCQ For NEET (Oxoacids of Phosphorus) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

P Block MCQ For NEET (Oxoacids of Phosphorus)

1. How many P-H bonds does hypophosphorous acid contain?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 2

2. What is the basicity of pyrophosphoric acid?

a) Monobasic

b) Tribasic

c) Dibasic

d) Tetrabasic

Answer: Dibasic

3. What is the total number of atoms or groups surrounding each phosphorus atom in its oxoacids?

a) 5

b) 6

c) 3

d) 4

Answer: 4

4. What is the oxidation state of phosphorus in hypophosphoric acid?

a) +1

b) +2

c) +3

d) +4

Answer: +4

5. What is the temperature at which orthophosphoric acid forms pyrophosphoric acid?

a) 673 K

b) 523 K

c) 423 K

d) 700 K

Answer: 523 K

6. Which of the following compounds contain phosphorus with an oxidation state of +5?

a) Peroxodiphosphoric acid

b) Hypophosphorous acid

c) Orthophosphorous acid

d) Hypophosphoric acid

Answer: Peroxodiphosphoric acid

7. Orthophosphorous acid can be made from phosphorous trioxide.

a) True

b) False

Answer: True

8. Phosphorus does not form oxoacids.

a) True

b) False

Answer: False

9. What is the range of the oxidation states shown by phosphorus in its oxoacids?

a) +1 to +3

b) +2 to +4

c) +1 to +2

d) +1 to +5

Answer: +1 to +5

10. Which of the following is incorrect about Hypophosphorous acid?

a) It is also called phosphonic acid

b) The oxidation state of phosphorus is +1

c) It is monobasic

d) It is represented by the formula H3PO2

Answer: It is also called phosphonic acid

P Block Previous Year Questions JEE Mains (Nitric Acid)
P Block Elements Class 11 NEET Questions (Phosphorus – Allotropic Forms)
P Block Elements JEE Mains Questions (Phosphine)
P Block JEE Advanced Questions (Phosphorus Halides)
P Block MCQ For NEET (Oxoacids of Phosphorus)

Comments