P Block MCQ (Interhalogen Compounds)

P Block MCQ (Interhalogen Compounds) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These P Block MCQ (Interhalogen Compounds) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

P Block MCQ (Interhalogen Compounds)

1. Which is the correct statement regarding halogens?

a) They are not all diatomic and form univalent ions

b) They are all diatomic and do not form univalent ions

c) They are all diatomic and form univalent ions

d) They are all diatomic and form bivalent ions

Answer: They are all diatomic and form univalent ions

2. What is the hybridization of interhalogen compounds of the type XX’3 (Bent T-shaped)?

a) sp3d2

b) sp

c) sp3d

d) sp2

Answer: sp3d

3. What are interhalogen compounds used as?

a) Reducing agents

b) Aqueous solvents

c) To decreasing reactivity

d) Non-aqueous solvents

Answer: Non-aqueous solvents

4. Why is helium added to oxygen which is used by deep-sea divers?

a) It is immiscible with oxygen

b) It is miscible with oxygen

c) It is less soluble in blood

d) It is less poisonous

Answer: It is less soluble in blood

5. What is the hybridization of interhalogen compounds of the type XX’5(Square pyramidal)?

a) sp3d2

b) sp2d2

c) sp4d3

d) sp3d3

Answer: sp3d2

6. Xenon fluorides are reactive.

a) True

b) False

Answer: False

7. Interhalogen compounds are more reactive than halogen compounds.

a) True

b) False

Answer: True

8. Which is the least basic trihalide of nitrogen?

a) NI3

b) NBr3

c) NCl3

d) NF3

Answer: NF3

9. Which of the following is true about interhalogen compounds?

a) They have unpaired electrons

b) They are highly stable

c) They are diamagnetic

d) They are paramagnetic

Answer: They are diamagnetic

10. What do asthma patients use for respiration?

a) O2 and H2

b) O2 and He

c) O2 and Ar

d) O2 and Ne

Answer: O2 and He

P Block Elements Questions For NEET (Dioxygen)
P Block Class 11 NEET Questions (Simple Oxides)
P Block Elements MCQ For NEET (Ozone)
P Block Elements Class 12 MCQ For NEET (Sulphur – Allotropic Forms)
P Block Elements Important Question (Sulphur Dioxide)
P Block Elements Class 12 Questions And Answers (Oxoacids of Sulphur)

Comments