P Block Questions For JEE Mains (Group 16 Elements)

P Block Questions For JEE Mains (Group 16 Elements) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These P Block Questions For JEE Mains (Group 16 Elements) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

P Block Questions For JEE Mains (Group 16 Elements)

1. What is the general outer electronic configuration of the Oxygen family?

a) ns2np4

b) ns2np3

c) ns2np5

d) ns2np2

Answer: a

2. Which of the following statements regarding group 16 elements is not true?

a) The electronic configuration of Oxygen is [He]2s22p4

b) The electronic configuration of Sulphur is [Ne]3s23p4

c) The atomic radii of the elements of group 16 are larger than those of the corresponding elements of group 15

d) The electronic configuration of Tellurium is [Kr]4d105s25p4

Answer: c

3. Which group 16 element is the most electronegative?

a) Sulphur

b) Polonium

c) Oxygen

d) Selenium

Answer: c

4. Which of the following is radioactive in nature?

a) Oxygen

b) Sulphur

c) Tellurium

d) Polonium

Answer: d

5. Which of the following does not exist as an octatomic solid?

a) Sulphur

b) Tellurium

c) Selenium

d) Oxygen

Answer: d

6. Which group 16 element has the highest tendency for catenation?

a) Oxygen

b) Sulphur

c) Selenium

d) Polonium

Answer: b

7. Which group 16 element has 8 allotropic forms?

a) Sulphur

b) Oxygen

c) Selenium

d) Polonium

Answer: c

8. What is the most reactive element of group 16?

a) Oxygen

b) Sulphur

c) Tellurium

d) Selenium

Answer: a

9. Which of the following is a photosensitive element?

a) S

b) Se

c) O

d) Po

Answer: b

10. What is the correct order of reactivity of group 16 elements?

a) O > Se > S > Te > Po

b) S > O > Te > Po > Se

c) S > O > Se > Te > Po

d) O > S > Se > Te > Po

Answer: d

P Block Elements Questions For NEET (Dioxygen)
P Block Class 11 NEET Questions (Simple Oxides)
P Block Elements MCQ For NEET (Ozone)
P Block Elements Class 12 MCQ For NEET (Sulphur – Allotropic Forms)
P Block Elements Important Question (Sulphur Dioxide)

Comments