P Block Questions (Sulphuric Acid)

P Block Questions (Sulphuric Acid) are very important for NEET, JEE as well as AIIMS exam. These P Block Elements Class 12 Important Questions will help you to score more marks. These P Block Questions (Sulphuric Acid) will be very useful for those students who are preparing with complete devotion and hard work.

P Block Questions (Sulphuric Acid)

1. Which of the following is not a property of sulphuric acid?

a) It acts as a strong dehydrating agent

b) It is a Lewis acid

c) It cannot char carbohydrates

d) It is dense and oily

Answer: It cannot char carbohydrates

2. Which process is used for large scale manufacturing of sulphuric acid?

a) Haber’s process

b) Ostwald’s process

c) Smith’s process

d) Contact process

Answer: Contact process

3. What is the hybridization of Sulphur in sulphuric acid?

a) sp

b) sp2

c) sp3

d) It is not hybridized

Answer: sp3

4. What are the favorable conditions for maximum yield of Sulphur trioxide?

a) High pressure, low temperature, excess of oxygen

b) High pressure, low temperature, less oxygen

c) Low pressure, low temperature, excess of oxygen

d) High pressure, high temperature, excess of oxygen

Answer: High pressure, low temperature, excess of oxygen

5. What happens in the purifying chamber in contact process?

a) The compounds are washed with nitrogen

b) Dust particles are removed

c) A spray of HCl is used for drying gasses

d) The compounds are heated

Answer: Dust particles are removed

6. Which of the following is true about sulphuric acid?

a) It is a soapy liquid

b) It is a monobasic acid

c) It is a dibasic acid

d) It is a tribasic acid

Answer: It is a dibasic acid

7. What is the first step involved in forming sulphuric acid through contact process?

a) Conversion of SO2 to SO3

b) Burning of Sulphur or roasting sulphide ores to generate SO2

c) Absorption of SO3 in sulphuric acid

d) Purifying SO3

Answer: Burning of Sulphur or roasting sulphide ores to generate SO2

8. Sulphuric acid is called the ‘King of Acids’.

a) True

b) False

Answer: True

9. In contact process, arsenic impurity has to be removed before proceeding.

a) True

b) False

Answer: True

10. What is the catalyst used in contact process in the conversion of Sulphur dioxide to Sulphur trioxide?

a) Finely divided iron

b) Molybdenum

c) Vanadium pentoxide

d) Platinum

Answer: Vanadium pentoxide

MCQ On P Block Elements Class 12 (Group 17 Elements)
P Block Elements MCQ (Chlorine)
P Block Elements Class 12 MCQ (Hydrogen Chloride)
Important Questions From P Block Elements Class 12 (Oxoacids of Halogens)
P Block MCQ (Interhalogen Compounds)

Comments