100+ Alcohol, Phenol And Ether MCQ For NEET PDF Download (Nomenclature)

Alcohol Phenol And Ether are most important to understand for various competitive exams. These Alcohol, Phenol And Ether MCQ For NEET are most asked in the most competitive exams i.e., IIT, JEE, NEET, AIIMS etc. Basically they are most important for all the pre-medical exams so it is most important to learn the Alcohol, Phenol And Ether MCQ For NEET.

Alcohol, Phenol And Ether MCQ For NEET PDF Download (Nomenclature)

1. What is the IUPAC name of Isopropyl alcohol?

a) Propan-1-ol

b) Propan-2-ol

c) 2-Methylpropan-1-ol

d) 2-Methylpropan-2-ol

Answer: Propan-2-ol

2. Glycerol is a _________ alcohol.

a) monohydric

b) dihydric

c) trihydric

d) tetrahydric

Answer: trihydric

3. Which of the following is not a polyhydric alcohol?

a) Cyclohexanol

b) Ethylene glycol

c) Propylene glycol

d) Benzene-1,2-diol

Answer: Cyclohexanol

4. Which of the following is an incorrect name for the compound with aromatic ring having hydroxyl groups at para positions?

a) Hydroquinone

b) Benzene-1,4-diol

c) Resorcinol

d) Quinol

Answer: Resorcinol

5. What is the common name of the simplest hydroxy derivative of benzene?

a) Phenol

b) Cresol

c) Cyclohexanol

d) Glycerol

Answer: Phenol

6. Which of the following phenols is not dihydric?

a) p-Cresol

b) Catechol

c) Resorcinol

d) Quinol

Answer: p-Cresol

7. According to IUPAC, what is the suffix used for naming alcohols?

a) -al

b) -ol

c) -one

d) -OH

Answer: -ol

8. What is the common name of Butan-2-ol?

a) n-Butyl alcohol

b) sec-Butyl alcohol

c) Isobutyl alcohol

d) tert-Butyl alcohol

Answer: sec-Butyl alcohol

9. How many carbon atoms are present in the parent chain of tert-Butyl alcohol?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Answer: 3

10. What is the correct common name of 2-Bromophenol?

a) 2-Bromophenol

b) m-Bromophenol

c) o-Bromophenol

d) 2-Hydroxybromobenzene

Answer: o-Bromophenol

11. Which of the following is given highest preference while naming when present in the same structure?

a) Hydroxyl group

b) Nitro group

c) Triple bond

d) Halogen group

Answer: Hydroxyl group

12. What is the correct common name for CH3OC2H5?

a) Methyl methyl ether

b) Methyl ethyl ether

c) Ethyl ethyl ether

d) Ethyl methyl ether

Answer: Ethyl methyl ether

13. Which of the following compounds is ethoxyethane?

a) CH3OCH3

b) CH3OC2H5

c) C2H5OC2H5

d) C2H5OC3H7

Answer: C2H5OC2H5

14. Identify the incorrect name for CH3-O-C6H5.

a) Methyl phenyl ether

b) Methoxybenzene

c) Anisole

d) Phenetole

Answer: Phenetole

15. What is the IUPAC name of CH3-O-CH2-CH2-OCH3?

a) 1,2-Dimethoxyethane

b) 1,3-Dimethoxybutane

c) 2,3-Dimethoxyethane

d) 1,4-Dimethoxypropane

Answer: 1,2-Dimethoxyethane

16. What is the IUPAC name of CH3(CH2)6-OC6H5?

a) Heptyl phenyl ether

b) 1-Phenoxyheptane

c) 1-Hepoxybenzene

d) Phenyl heptyl ether

Answer: 1-Phenoxyheptane

17. What is the correct common name of 2-Bromophenol?

a) 2-Bromophenol

b) m-Bromophenol

c) o-Bromophenol

d) 2-Hydroxybromobenzene

Answer: o-Bromophenol

Alcohol, Phenol And Ether MCQ For NEET PDF Download

100+ MCQ On Alcohol, Phenol And Ether with FREE PDF (Ethers)
100+ Alcohol, Phenol And Ether MCQ For NEET PDF (Commercially Important Alcohols)
100+ MCQS On Alcohols, Phenols And Ethers with FREE PDF (Alcohols and Phenols)
100+ Alcohols, Phenols And Ethers Class 12 MCQ with FREE PDF (Classification)
100+ Alcohol, Phenol, Ether MCQ with FREE PDF (Structures of Functional Groups)

Comments