100+ Coordination Compounds Class 12 MCQ with FREE PDF

Coordination Compounds are most important to understand for various competitive exams. These Coordination Compounds Class 12 MCQ are most asked in the most competitive exams i.e., IIT, JEE, NEET, AIIMS etc. Basically they are most important for all the pre-medical exams so it is most important to learn the MCQ on coordination compounds.

Coordination Compounds Class 12 MCQ with FREE PDF (Isomerism)

1. A coordination complex [MX2L2], has a CN=4 and two unidentate ligands X and L. When the two L ligands are arranged opposite to each other in its geometry, it is called _______ isomer.

a) cis

b) trans

c) fac

d) mer

Answer: cis

2. How many geometrical isomers are possible in [Al(C2o4)3]3-?

a) 0

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 0

3. How many geometrical isomers are possible in a complex of type [MA2(D)2], where A is unidentate and D is didentate?

a) 0

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: 2

4. Which of the following do not show geometrical isomerism? (Assume all ligands are unidentate)

a) Square planar [MXL3]

b) Square planar [MX2L2]

c) Octahedral [MX2L4]

d) Octahedral [MX3L3]

Answer: Square planar [MXL3]

5. In the coordination entity [Co(NH3)3(NO2)3], if all three N atoms of the amine ligands occupy adjacent positions at the corners of an octahedral face, the geometrical isomer formed is known as _______ isomer.

a) cis

b) trans

c) fac

d) mer

Answer: fac

6. Which of the following compounds has a meridional isomer?

a) [Fe(NO)5Br]+

b) [Al(CO)3(NO2)3]

c) [K(NH)3)4(NO)2]+

d) [Fe(H2O)2(CO)2(NO)2]3+

Answer: [Al(CO)3(NO2)3]

7. Optical isomers are also known as __________

a) structural isomers

b) facial isomers

c) meridional isomers

d) enantiomers

Answer: enantiomers

8. The optical isomer that rotates the plane of polarised in the clockwise direction is called ______

a) trans

b) dextro

c) mer

d) laevo

Answer: dextro

9. Two or more compounds that have the same chemical formula, but different arrangement of atoms are called _______

a) isotopes

b) isotones

c) isomers

d) allotropes

Answer: isomers

10. Which type of isomerism exhibits compounds with same chemical formula and bonds but different spatial arrangement?

a) Optical isomerism

b) Linkage isomerism

c) Structural isomerism

d) Solvate isomerism

Answer: Optical isomerism

11. Which of the following is not a subdivision of structural isomerism?

a) Geometrical isomerism

b) Linkage isomerism

c) Coordination isomerism

d) Ionisation isomerism

Answer: Geometrical isomerism

12. Which of the following compounds has enantiomers?

a) K3[Fe(CN)6]

b) K3[Al(C2O4)3]

c) K2[Zn(OH)4]

d) K2[PdCl4]

Answer: K3[Al(C2O4)3]

13. Linkage isomerism is seen in compounds having ________ ligand.

a) unidentate

b) polydentate

c) chelate

d) ambidentate

Answer: ambidentate

14. Which of the following compounds is not a linkage isomer?

a) Hg[Co(SCN)4]

b) [Cr(H2O)5(NO2)]Cl2

c) [CoCl2(en)2]Cl

d) K[Cr(NH3)2(ONO)4]

Answer: [CoCl2(en)2]Cl

15. Which of the following compounds does not have a coordination isomer?

a) [Ag(NH3)2][Ag(CN)2]

b) [Cr(NH3)6][Co(CN)6]

c) [Zn(NH3)4][PtCl4]

d) [Cu(NH3)4][FeCl4]

Answer: [Ag(NH3)2][Ag(CN)2]

16. Identify the coordination isomer of [Fe(CO)4][Zn(CN)4].

a) Tetracyanidozinc(II) tetracarbonylferrate(II)

b) Tetracarbonylzinc(II) tetracyanidoferrate(II)

c) Tetracyanidoiron(II) tetracarbonylzincate(II)

d) Tetracarbonyliron(II) tetracyanidozincate(II)

Answer: Tetracarbonylzinc(II) tetracyanidoferrate(II)

17. The compounds [Co(NH3)5Cl]SO4 and [Co(NH3)5(SO4)]Cl are ________ isomers.

a) linkage

b) coordination

c) ionisation

d) solvate

Answer: ionisation

18. [Co(NH3)5Cl]SO4 + Ag+ = _________

a) AgCl

b) BaSO4

c) white precipitate

d) no reaction

Answer: no reaction

19. The compound [Co(NH3)5(NO2)](NO3)2 does not show _________ isomerism.

a) coordination

b) optical

c) ionisation

d) linkage

Answer: coordination

20. Hydrate isomerism is a form of ________ isomerism.

a) coordination

b) linkage

c) ionisation

d) solvate

Answer: solvate

Coordination Compounds MCQs PDF Download

100+ MCQ On Coordination Compounds with FREE PDF (Bonding)
100+ Coordination Compounds MCQ With Answers with FREE PDF (Bonding in Metal Carbonyls)
100+ Coordination Compounds MCQ PDF (Importance and Applications)
100+ Coordination Compounds MCQ PDF Download (Definitions)
100+ Coordination Compounds MCQ For NEET with FREE PDF (Nomenclature)
100+ Coordination Chemistry MCQ With Answers with FREE PDF (Stability)
100+ Coordination Compounds Objective Questions with FREE PDF (Werner’s Theory)