100+ Coordination Compounds MCQ For NEET with FREE PDF

Coordination Compounds are most important to understand for various competitive exams. These Coordination Compounds MCQ For NEET are most asked in the most competitive exams i.e., IIT, JEE, NEET, AIIMS etc. Basically they are most important for all the pre-medical exams so it is most important to learn the MCQ on coordination compounds.

Coordination Compounds MCQ For NEET with FREE PDF (Nomenclature)

1. Which of the following is true regarding a charged coordination entity?

a) The charge is indicated as a subscript outside the square bracket on the right

b) The charge of the complex ion is written in parenthesis while naming the entity

c) The sign of the charge is written after the number

d) The charge on the complex ion is depicted along with the counter ion

Answer: The sign of the charge is written after the number

2. Which of the following terms is used to indicate the number of individual ligands that do not include a numerical prefix, in the name of a coordination compound?

a) tetra

b) bis

c) tris

d) tetrakis

Answer: tetra

3. The correct way of naming Co in [CoCl2(en)2]+ is ________

a) cobalt(III)

b) cobalt(II)

c) cobaltate(III)

d) cobaltate(II)

Answer: cobalt(III)

4. Identify the correct naming for K2[PdCl4].

a) Potassium tetrachlorinepalladium(II)

b) Potassium tetrachlorinepalladate(II)

c) Potassium tetrachloridopalladium(II)

d) Potassium tetrachloridopalladate(II)

Answer: Potassium tetrachloridopalladate(II)

5. The position of ligands in the formula of a mononuclear coordination entity depends on which of the following?

a) The first letter in the name of the ligand

b) Charge on the ligand

c) Atomicity of the ligand

d) Denticity of the ligand

Answer: The first letter in the name of the ligand

6. Which of the following is the correct formulation of the entity according to IUPAC?

a) (Co(CN)6)3-

b) [Co(CN)6]3-

c) [Co (CN)6]3-

d) [Co(CN)6]-3

Answer: [Co(CN)6]3-

7. Which of the following ligands will be listed last in a coordination sphere?

a) Cl

b) CO

c) CO3

d) C2O4

Answer: C2O4

8. Identify the correct formula for hexaaquamanganese(II) ion.

a) [Mn(H2O)6]2+

b) [Mn(H2O)6]2-

c) [Mn2(H2O)6]+

d) [Mn(H2O)6]+2

Answer: [Mn(H2O)6]2+

9. Identify the correct formula for potassium tetracyanonickelate(II).

a) K[Ni(CN)4]

b) K[Ni(CN)4]2

c) K2[Ni(CN)4]

d) K2[Ni(CN)4]2

Answer: K2[Ni(CN)4]

10. The term inside the parenthesis in the formula of mercury(I) tetrathiocyanato-S-cobaltate(III) is _________

a) Hg

b) SCN

c) NCS

d) Co

Answer: SCN

Coordination Compounds MCQs PDF Download

100+ MCQ On Coordination Compounds with FREE PDF (Bonding)
100+ Coordination Compounds MCQ With Answers with FREE PDF (Bonding in Metal Carbonyls)
100+ Coordination Compounds MCQ PDF (Importance and Applications)
100+ Coordination Compounds MCQ PDF Download (Definitions)
100+ Coordination Compounds Class 12 MCQ with FREE PDF (Isomerism)
100+ Coordination Chemistry MCQ With Answers with FREE PDF (Stability)
100+ Coordination Compounds Objective Questions with FREE PDF (Werner’s Theory)