100+ Coordination Compounds MCQ PDF Download

Coordination Compounds are most important to understand for various competitive exams. These Coordination Compounds MCQ PDF are most asked in the most competitive exams i.e., IIT, JEE, NEET, AIIMS etc. Basically they are most important for all the pre-medical exams so it is most important to learn the MCQ on coordination compounds.

Coordination Compounds MCQ PDF Download (Definitions)

1. Which of the following is the central atom/ion in [CoCl(NH3)5]2+?

a) Co

b) Co2+

c) Co3+

d) Cl

Answer: Co3+

2. Which of the following cannot be a ligand?

a) Ni2+

b) Cl

c) H2O

d) NH3

Answer: Ni2+

3. How many donor atoms can EDTA4- ligand bind through?

a) 2

b) 4

c) 6

d) 8

Answer: 6

4. Coordination number is a characteristic of which of the following?

a) Central atom

b) Ligand

c) Coordination entity

d) Coordination compound

Answer: Central atom

5. What is the coordination number of chromium in K3[Cr(C2O4)3]?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 6

Answer: 6

6. Identify the coordination sphere in the compound K4[Fe(CN)6].

a) K+

b) Fe2+

c) [Fe(CN)6]4-

d) CN

Answer: [Fe(CN)6]4-

7. Which of the following is the coordination entity in K2[Zn(OH)4]?

a) K+

b) Zn2+

c) OH

d) [Zn(OH)4]2-

Answer: [Zn(OH)4]2-

8. The central atom/ion of a coordination complex is also referred to as ________

a) Lewis acid

b) Lewis base

c) Bronsted-Lowry acid

d) Bronsted-Lowry base

Answer: Lewis acid

9. Identify the Lewis acid in K3[Al(C2O4)3].

a) K+

b) Al

c) Al3+

d) [Al(C2O4)3]3-

Answer: Al3+

10. What is the correct way of representing nickel in [Ni(CO)4]?

a) Ni(0)

b) Ni(I)

c) Ni(II)

d) Ni(III)

Answer: Ni(0)

11. What is the shape of the coordination polyhedron of [PtCl4]2-?

a) Linear

b) Square planar

c) Tetrahedral

d) Octahedral

Answer: Square planar

12. Complexes in which a metal is attached to only one kind of donor group is called _______

a) Unidentate

b) Chelate

c) Homoleptic

d) Heteroleptic

Answer: Homoleptic

13. Which of the following compounds consists of a homoleptic complex?

a) [Co(NH3)6]Cl3

b) [Co(NH3)5Cl]Cl2

c) [Co(NH3)4Cl2]Cl

d) [Co(NH3)5(CO3)]Cl

Answer: [Co(NH3)6]Cl3

14. The oxidation number of the central metal ion in a coordination entity is the charge it would carry if all the _________ are removed along with the electron pairs that are shared with it.

a) lewis acids

b) anions

c) ligands

d) didentate ligands

Answer: ligands

15. When a polydentate ligand uses all its donor atoms simultaneously to bond to a single metal ion, it is said to be a _______ ligand.

a) unidentate

b) didentate

c) chelate

d) ambidentate

Answer: chelate

Coordination Compounds MCQs PDF Download

100+ MCQ On Coordination Compounds with FREE PDF (Bonding)
100+ Coordination Compounds MCQ With Answers with FREE PDF (Bonding in Metal Carbonyls)
100+ Coordination Compounds MCQ PDF (Importance and Applications)
100+ Coordination Compounds Class 12 MCQ with FREE PDF (Isomerism)
100+ Coordination Compounds MCQ For NEET with FREE PDF (Nomenclature)
100+ Coordination Chemistry MCQ With Answers with FREE PDF (Stability)
100+ Coordination Compounds Objective Questions with FREE PDF (Werner’s Theory)

Comments