100+ Coordination Compounds Objective Questions with FREE PDF

Coordination Compounds are most important to understand for various competitive exams. These Coordination Compounds Objective Questions are most asked in the most competitive exams i.e., IIT, JEE, NEET, AIIMS etc. Basically they are most important for all the pre-medical exams so it is most important to learn the MCQ on coordination compounds.

Coordination Compounds Objective Questions with FREE PDF (Werner’s Theory)

1. Which is the counter ion in [Pd(NH3)4]2+2Cl?

a) Pd2+

b) [Pd(NH3)4]2+

c) Cl

d) It does not have a counter ion

Answer: Cl

2. Werner postulated that octahedral, tetrahedral and square planar geometrical shapes are more common in coordination compounds of ________

a) alkali metals

b) lanthanides

c) actinides

d) transition metals

Answer: transition metals

3. Given that 1 mol of NiCl2.6H2O with excess AgNO3 precipitates 2 mols of AgCl, what is the secondary valence of Ni?

a) 1

b) 2

c) 4

d) 6

Answer: 6

4. If Pt in PtCl4.2HCl has a secondary valence of 6, how many mols of AgCl will 1 mol of the compound precipitate with excess AgNO3?

a) 0

b) 1

c) 2

d) 4

Answer: 0

5. What is the sum of the oxidation number of cobalt in [Co(H2O)(CN)(en)2]2+and [CoBr2(en)2]+?

a) +3

b) +4

c) +5

d) +6

Answer: +6

6. What is the primary valence of iron in the coordination entity of compound Fe4[Fe(CN)6]3?

a) 0

b) +2

c) +3

d) +4

Answer: +2

7. [Fe(CN)6]4- is an example of a _______

a) Coordination compound

b) Complex ion

c) Double salt

d) Complex salt

Answer: Complex ion

8. Which of the following is a complex salt?

a) Potassium aluminium sulphate

b) Ammonium iron(ll) sulphate

c) Carnallite

d) Potassium ferrocyanide

Answer: Potassium ferrocyanide

9. What was the term proposed by Werner for the number of groups bound directly to the metal ion in a coordination complex?

a) Primary valence

b) Secondary valence

c) Oxidation number

d) Polyhedra

Answer: Secondary valence

10. What is the colour of the compound CoCl3.5NH3?

a) Yellow

b) Purple

c) Green

d) Violet

Answer: Purple

Coordination Compounds MCQs PDF Download

100+ MCQ On Coordination Compounds with FREE PDF (Bonding)
100+ Coordination Compounds MCQ With Answers with FREE PDF (Bonding in Metal Carbonyls)
100+ Coordination Compounds MCQ PDF (Importance and Applications)
100+ Coordination Compounds MCQ PDF Download (Definitions)
100+ Coordination Compounds Class 12 MCQ with FREE PDF (Isomerism)
100+ Coordination Compounds MCQ For NEET with FREE PDF (Nomenclature)
100+ Coordination Chemistry MCQ With Answers with FREE PDF (Stability)

Comments