100+ MCQs On Alcohols, Phenols And Ethers with FREE PDF (Alcohols and Phenols)

Alcohol Phenol And Ether are most important to understand for various competitive exams. These MCQS On Alcohols, Phenols And Ethers are most asked in the most competitive exams i.e., IIT, JEE, NEET, AIIMS etc. Basically they are most important for all the pre-medical exams so it is most important to learn the MCQS On Alcohols, Phenols And Ethers.

MCQs On Alcohols, Phenols And Ethers with FREE PDF (Alcohols and Phenols)

1. Propene when reacted with water in the presence of H2SO4 gives _________

a) Propan-1-ol

b) Propan-2-ol

c) 2-Methylpropan-1-ol

d) 2-Methylpropan-2-ol

Answer: Propan-2-ol

2. The first step of the acid catalysed hydration of alkenes, involves the protonation of alkene to form a carbocation by electrophilic attack of _______

a) H+

b) H2O

c) H3O+

d) OH

Answer: H3O+

3. Identify the nucleophile that attacks the carbocation in the second step of acid catalysed hydration of alkenes?

a) OH

b) H2O

c) H+

d) H3O+

Answer: H2O

4. Which compound reacts with propene to form tripropyl borane?

a) Borane

b) Diborane

c) Boric acid

d) Sodium borohydride

Answer: Diborane

5. Which of the following is not required for the conversion of trialkyl borane to an alcohol?

a) Diborane

b) Water

c) Sodium hydroxide

d) Hydrogen peroxide

Answer: Diborane

6. What happens when an aldehyde is treated with lithium aluminium hydride?

a) Primary alcohol is formed

b) Secondary alcohol is formed

c) Tertiary alcohol is formed

d) No reaction

Answer: Primary alcohol is formed

7. Which carbonyl compound yields secondary alcohols when treated with LiAlH4?

a) Aldehyde

b) Ketone

c) Carboxylic acid

d) Ester

Answer: Ketone

8. Hydrolysis of the adduct formed form the reaction of ________ with methyl magnesium bromide gives 2-Methylpropan-2-ol.

a) Methanal

b) Ethanal

c) Propanal

d) Propanone

Answer: Propanone

9. Which of the following aldehydes can produce 1o alcohols when treated with Grignard reagent?

a) Methanal

b) Ethanal

c) Propanal

d) Butanal

Answer: Methanal

10. How are alcohols prepared from haloalkanes?

a) By treating with concentrated H2SO4

b) By heating with aqueous NaOH

c) By treating with a strong reducing agent

d) By treating with Mg metal

Answer: By heating with aqueous NaOH

11. Which of the following process do not yield alcohols?

a) Acid catalysed hydration of alkenes

b) Hydroboration-oxidation of alkenes

c) Reduction of aldehydes

d) Free radical halogenation of alkanes

Answer: Free radical halogenation of alkanes

12. Identify the catalyst in the hydration of alkenes to produce alcohols.

a) HCl

b) FeCl3

c) Pt

d) Ni

Answer: HCl

13. Phenol can be obtained by ________ of sodium phenoxide.

a) acidification

b) oxidation

c) sulphonation

d) hydrolysis

Answer: acidification

14. Cumene hydroperoxide on hydrolysis with dilute H2SO4 gives _________

a) alcohol and phenol

b) only phenol

c) phenol and acetone

d) alcohol and acetone

Answer: phenol and acetone

15. How is carbolic acid prepared from benzene diazonium chloride?

a) Treating it with nitrous acid at 275K

b) Preparing an aqueous solution and warming it

c) Treating it with sodium hydroxide

d) Freezing it

Answer: Preparing an aqueous solution and warming it

16. Which of the following isomeric alcohols is the most soluble in water?

a) n-Butyl alcohol

b) Isobutyl alcohol

c) sec-Butyl alcohol

d) tert-Butyl alcohol

Answer: tert-Butyl alcohol

17. Which of the following is the least soluble in water?

a) n-Butyl alcohol

b) n-Pentyl alcohol

c) n-Hexyl alcohol

d) n-Heptyl alcohol

Answer: n-Heptyl alcohol

18. Which of the following is necessary for the bromination of phenol?

a) CS2

b) FeBr3

c) AlCl3

d) BF3

Answer: CS2

19. Phenol is approximately how much times acidic than ethanol?

a) 10

b) 25

c) 100

d) million

Answer: million

20. Phenols are not soluble in which of the following?

a) Water

b) Alcohol

c) Ether

d) Sodium hydroxide

Answer: Water

21. What is the correct order of boiling points of alcohols having the same number of carbon atoms?

a) 1°>2°>3°

b) 3°>2°>1°

c) 3°>1°>2°

d) 2°>1°>3°

Answer: 1°>2°>3°

22. Four compounds A, B, C and D having similar molecular masses were tested for their boiling points. It was found that compound C has the highest boiling point of all four. What is the compound C most likely to be?

a) Hydrocarbon

b) Haloalkane

c) Alcohol

d) Ether

Answer: Alcohol

23. If the boiling point of methoxymethane is 248K, predict the boiling point of ethanol.

a) 231K

b) 248K

c) 351K

d) 455K

Answer: 351K

24. Which of the following has the highest boiling point?

a) Propan-1-ol

b) Butan-1-ol

c) Butan-2-ol

d) Pentan-1-ol

Answer: Pentan-1-ol

25. When the bond between O and H of the hydroxyl group is broken, alcohols react as

a) nucleophiles

b) electrophile

c) protonated molecules

d) electron seeking compounds

Answer: nucleophiles

26. Alcohols and phenols are ________

a) Lewis acids

b) Lewis bases

c) Bronsted acids

d) Bronsted bases

Answer: Bronsted acids

27. What is the correct relation between acidic strength of primary, secondary and tertiary alcohols?

a) 1°>2°>3°

b) 1°<2°<3°

c) 1°=2°=3°

d) 1°>3°>2°

Answer: 1°>2°>3°

28. Water is a ______ than alcohol.

a) better proton acceptor

b) stronger base

c) weaker acid

d) better proton donor

Answer: better proton donor

29. Which of the following compounds is the best proton acceptor?

a) Ethanol

b) Phenol

c) p-Cresol

d) p-Nitrophenol

Answer: Ethanol

30. Which of the following phenols is the most acidic?

a) o-Cresol

b) m-Cresol

c) o-Nitrophenol

d) m-Nitrophenol

Answer: o-Nitrophenol

31. What is the role of concentrated H2SO4 in the reaction between alcohol and carboxylic acid?

a) Deprotonating agent

b) Dehydrating agent

c) Reducing agent

d) Nucleophile

Answer: Dehydrating agent

32. Which of the following alcohols is the most reactive towards esterification reaction?

a) CH3OH

b) CH3CH2OH

c) (CH3)2CHOH

d) (CH3)3COH

Answer: CH3OH

33. Identify the products of the following reaction:
Methyl alcoho
l + Ethyl magnesium bromide = ?

a) CH4 and CH3OMgBr

b) CH4 and CH3CH2OMgBr

c) C2H6 and CH3OMgBr

d) C2H6 and CH3CH2OMgBr

Answer: C2H6 and CH3OMgBr

34. What is the catalyst used in the acetylation of alcohols?

a) Palladium

b) Hydrogen peroxide

c) Pyridine

d) Aluminium chloride

Answer: Pyridine

35. Aspirin is produced from the reaction between salicylic acid and which compound?

a) Acetyl chloride

b) Acetic anhydride

c) Phenyl acetate

d) Benzoyl chloride

Answer: Acetic anhydride

36. What is the correct order of reactivity of alcohols toward reactions involving cleavage of C-O bond?

a) 1°>2°>3°

b) 3°>2°>1°

c) 1°>3°>2°

d) 3°>1°>2°

Answer: 3°>2°>1°

37. The oxidation of alcohol involves the cleavage of _____ bonds.

a) O-H

b) C-H

c) O-H and C-H

d) Hydrogen

Answer: O-H and C-H

38. Which of the following oxidising agents is used to obtain carboxylic acids directly from alcohols?

a) Acidified KMnO4

b) Aqueous KMnO4

c) Alkaline KMnO4

d) Anhydrous CrO3

Answer: Acidified KMnO4

39. Which of the following compounds gives a ketone when its vapours are passes over heated copper at 573K?

a) Propan-1-ol

b) Propan-2-ol

c) 2-Methylpropan-1-ol

d) 2-Methylpropan-2-ol

Answer: Propan-2-ol

40. Ortho and para isomers of nitrophenol can be separated by ________ distillation.

a) fractional

b) steam

c) vacuum

d) zone

Answer: steam

41. What is formed when phenol is reacted with bromine water?

a) White precipitate

b) Colourless gas

c) Brown liquid

d) No reaction

Answer: White precipitate

42. Which of the following is incorrect regarding Kolbe’s reaction?

a) The final product is Salicylic acid

b) CO2 acts as an electrophile

c) Acidification of phenol leads to formation of main product

d) Phenoxide ion undergoes electrophilic attack

Answer: Acidification of phenol leads to formation of main product

43. What is the final major product of Reimer-Tiemann reaction?

a) Salicylic acid

b) o-Salicylaldehyde

c) m-Salicylaldehyde

d) p-Salicylaldehyde

Answer: o-Salicylaldehyde

44. Which compound can covert phenol back to benzene?

a) CrO3

b) Zinc dust

c) Pyridine

d) Strong acid

Answer: Zinc dust

MCQs On Alcohols, Phenols And Ethers PDF Download

100+ MCQ On Alcohol, Phenol And Ether with FREE PDF (Ethers)
100+ Alcohol, Phenol And Ether MCQ For NEET PDF (Commercially Important Alcohols)
100+ MCQS On Alcohols, Phenols And Ethers with FREE PDF (Alcohols and Phenols)
100+ Alcohol, Phenol And Ether MCQ For NEET PDF Download (Nomenclature)
100+ Alcohols, Phenols And Ethers Class 12 MCQ with FREE PDF (Classification)
100+ Alcohol, Phenol, Ether MCQ with FREE PDF (Structures of Functional Groups)

Comments