Affinity Chromatography MCQ with FREE PDF

Hi there! Welcome to the website that covers everything on MCQs. We provide you the most comprehensive and exhaustive document related to Competitive Exams. Please click on the appropriate tab for your exam and check our wide variety of documents. These Affinity Chromatography MCQ questions that will help you learn, revise or test your knowledge on the topic of Affinity Chromatography for various Exams including Biochemistry, Botany, AIIMS, BITSAT and various other Entrance Exams.

Affinity Chromatography MCQ

1. Affinity chromatography separation is based on

a) specific interaction between the analyte and the ligand

b) the flow-through time of the analyte

c) the duration of the analyte

d) molecular weights

Answer: a

2. A pull down affinity chromatography assay is used for the investigation of

a) folding of denatured proteins

b) protein-protein interactions

c) adjustment of protein charges

d) detection of bait proteins

Answer: b

3. The first step in preparation of affinity chromatography column is _____________

a) ligand attachment to matrix

b) coupling of aromatic amines to matrix

c) activation process

d) precipitation

Answer: c

4. __________ refers to eluting a compound by creating a competition between the bounded enzymes with its suitable complimentary protein in solution.

a) Specific elution

b) Nonspecific elution

c) Filtration

d) Dialysis

Answer: a

5. Which among these is not a way of non-specific elution?

a) Solvent change

b) pH change

c) Reversible denaturation

d) Competition to suitable complementary protein

Answer: d

6. Acetylcholine esterase can be purified by using affinity chromatography with the use of _______ as a ligand.

a) ATP

b) NADP

c) Acrdinium

d) Con A

Answer: c

7. Acid phosphatase: Mannose:: Alpha amylase: ______________

a) KCl

b) Glycogen

c) Adenosine

d) Methyl-D-mannoside

Answer: b

8. The chromatographic method of separating biochemical mixture of compounds, based on highly specific biological interactions is referred to as ______________

a) thin layer chromatography

b) ion-exchange chromatography

c) affinity chromatography

d) gel permeation chromatography

Answer: c

9. Which of the following is not a highly specific biological interaction to be used in affinity chromatography?

a) Cations-anions

b) Antigen-antibody

c) Enzyme-substrate

d) Receptor-ligand

Answer: a

10. Which of this is not true while selecting a solid matrix or column during affinity chromatography?

a) The matrix should interact weakly with enzymes

b) The matrix should be based on inorganic compounds

c) The matrix should exhibit good flow property

d) The matrix should be highly porous

Answer: b

11. Requirements for affinity chromatography

a) possibility to attach the ligand to the stationary phase

b) degradability of the analyte

c) ligand affinity to the sample matrix

d) availability of high molecular weight ligand

Answer: a

12. Affinity Chromatography can be used for

a) the separation of proteins according to their isoelectric points

b) the concentration of a compound

c) the purification of compounds from a complex matrix

d) the determination of protein molecular weights

Answer: b

Affinity Chromatography MCQ PDF Download

More Related Questions on Chromatography

50+ Chromatography MCQ and Answer with FREE PDF
50+ MCQ On Paper Chromatography with FREE PDF
50+ Gas Chromatography MCQ with FREE PDF
50+ MCQ On Ion Exchange Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Thin Layer Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On HPLC with Answer and FREE PDF
50+ MCQ On Column Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Gel Filtration Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Flash Chromatography with FREE PDF
50+ MCQ On Size Exclusion Chromatography with FREE PDF
50+ Partition Chromatography MCQ with FREE PDF

More Related Questions on Biomolecules

Biomolecule MCQs (Carbohydrates) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Enzymes) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Hormones) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Nucleic Acids) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Proteins) with FREE PDF
Biomolecule MCQs (Vitamins) with FREE PDF
Pituitary Gland MCQ and Answer with FREE PDF
Endocrine System MCQ and Answer with FREE PDF
MCQ On Enzymes and Answer with FREE PDF
MCQ On Protein Structure with FREE PDF
Amino Acid MCQ with Answers and FREE PDF
MCQ on Amino Acid Metabolism with FREE PDF
MCQs On SDS Page with Answers and FREE PDF

Comments