100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid MCQ (NEET/JEE)

Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid MCQ contains the most important Multiple Choice Questions for NEET, JEE, AIIMS and other medical exams. It has been designed to improve the concepts of CBSE students so that they can clear these competitive exams. These MCQs have been prepared in a systematic manner. For revising a topic it is a good resource for students.

Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid MCQ (Nomenclature and Structure of Carboxyl Groups)

1. What is the correct IUPAC name of the compound CH3CH=CHCH=CHCOOH?

a) Hexenedioc acid

b) Hexa-2,4-dienoic acid

c) Penta-1,3-dienioc acid

d) Pentenedioc acid

Answer: Hexa-2,4-dienoic acid

2. Which of the following is not a dicarboxylic acid?

a) Malonic acid

b) Glutaric acid

c) Adipic acid

d) Carballylic acid

Answer: Carballylic acid

3. Which of the following has two carboxyl groups in its structure?

a) Succinic acid

b) Crotonic acid

c) Cinnamic acid

d) Mandelic acid

Answer: Succinic acid

4. What is the IUPAC name of terephthalic acid?

a) 2-Phenylethanoic acid

b) Benzene-1,2-dicarboxylic acid

c) Benzene-1,3-dicarboxylic acid

d) Benzene-1,4-dicarboxylic acid

Answer: Benzene-1,4-dicarboxylic acid

5. What is the IUPAC name of (C6H5)CH2CH2COOH?

a) 2-Phenylethanoic acid

b) 2-Phenylpropanoic acid

c) 3-Phenylethanoic acid

d) 3-Phenylpropanoic acid

Answer: 3-Phenylpropanoic acid

6. What is the IUPAC name of (CH3)3CCH2COOH?

a) Hexanoic acid

b) 2,2,2-Trimethylpropanoic acid

c) 3,3-Dimethylbutanoic acid

d) 4-Methylpentanoic acid

Answer: 3,3-Dimethylbutanoic acid

8. Butyric acid was first obtained from _______

a) red ants

b) vinegar

c) rancid butter

d) goats

Answer: rancid butter

9. What is the common name of the simplest dicarboxylic acid?

a) Oxalic acid

b) Malonic acid

c) Acetic acid

d) Propionic acid

Answer: Oxalic acid

10. Which of the following acids have a double bond in their structure?

a) Isobutyric acid

b) Succinic acid

c) Acrylic acid

d) Glutaric acid

Answer: Acrylic acid

100+ MCQ On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Questions PDF
100+ Important Questions Of Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids
100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids NEET Questions
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Important Question
100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Intext Solutions
100+ Important Question Of Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid NEET MCQ
100+ Questions On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids