100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid NEET MCQ

Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid NEET MCQ contains the most important Multiple Choice Questions for NEET, JEE, AIIMS and other medical exams. It has been designed to improve the concepts of CBSE students so that they can clear these competitive exams. These MCQs have been prepared in a systematic manner. For revising a topic it is a good resource for students.

Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid NEET MCQ (Carboxylic Acids Chemical Reactions)

1. Which of the following is the stronger acid?

a) Acetic acid

b) Propanoic acid

c) Isobutyric acid

d) 2,2-Dimethylpropanoic acid

Answer: a

2. Which of the following is the strongest acid?

a) CH3COOH

b) CH2ClCOOH

c) CHCl2COOH

d) CCl3COOH

Answer: d

3. Which of the following has the highest pKa value?

a) Bromoacetic acid

b) Chloroacetic acid

c) Fluoroacetic acid

d) Iodoacetic acid

Answer: d

4. Which of the following will have the highest acidic strength?

a) Butanoic acid

b) 2-Chlorobutanoic acid

c) 3-Chlorobutanoic acid

d) 4-Chlorobutanoic acid

Answer: b

5. What is the correct order of acidity of the following?

a) Acetic acid > Acrylic acid > Propiolic acid

b) Acetic acid > Propiolic acid > Acrylic acid

c) Propiolic acid > Acrylic acid > Acetic acid

d) Acrylic acid > Propiolic acid > Acetic acid

Answer: c

6. What is the correct order of pKa values of the following acids?

a) Benzoic acid > m-Nitrobenzoic acid > p-Nitrobenzoic acid

b) Benzoic acid > p-Nitrobenzoic acid > m-Nitrobenzoic acid

c) p-Nitrobenzoic acid > m-Nitrobenzoic acid > Benzoic acid

d) m-Nitrobenzoic acid > p-Nitrobenzoic acid > Benzoic acid

Answer: a

7. Which of the following is the most acidic?

a) Benzoic acid

b) o-Toluic acid

c) m-Toluic acid

d) p-Toluic acid

Answer: b

8. Which of the following has a higher acidic character than benzoic acid?

a) Acetic acid

b) p-Methoxybenzoic acid

c) p-Bromobenzoic acid

d) p-Aminobenzoic acid

Answer: c

9. The reaction of carboxylic acids with NaHCO3 produces ______ which helps it to differentiate it from phenols.

a) H2O

b) CO

c) CO2

d) NaCl

Answer: c

10. The pKa value is equivalent to ________

a) logKa

b) -logKa

c) logKeq

d) -logKeq

Answer: b

11. If the pKa value of acetic acid is 4.76, predict the pKa value of HCl.

a) -7

b) 4.2

c) 7

d) 10

Answer: a

12. How many molecules of acetic acid react with H2SO4 on heating to give one molecule of acetic anhydride?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: b

13. Esterification of carboxylic acids is a/an __________ reaction.

a) irreversible

b) nucleophilic addition

c) electrophilic substitution

d) nucleophilic substitution

Answer: d

14. Benzoic acid reacts with phosphorus pentaoxide in the presence of heat to give ________

a) C6H5OC6H5

b) C6H5COC6H5

c) C6H5COOC6H5

d) C6H5COOCOC6H5

Answer: d

15. Which of the following is the most suitable catalyst for the esterification of acetic acid with ethanol?

a) P2O5

b) HCl gas

c) KMnO4-KOH

d) Pyridine

Answer: b

16. Which of the following is used to shift the esterification reaction of carboxylic acids towards the right?

a) Using excess of carboxylic acid

b) Using excess of acid catalyst

c) Removal of water by distillation

d) Removal of ester by distillation

Answer: c

17. Which of the following carboxylic acids is most reactive towards esterification with given alcohol?

a) HCOOH

b) CH3COOH

c) (CH3)2CHCOOH

d) (CH3)3CCOOH

Answer: a

18. Which is the most preferred reagent in the product of acetyl chloride from acetic acid?

a) Cl2

b) PCl3

c) PCl5

d) SOCl2

Answer: d

19. Benzoic acid reacts with phosphorus pentachloride to give ________

a) chlorobenzene

b) benzyl chloride

c) benzoyl chloride

d) chlorobenzoic acid

Answer: c

20. Other than ethanoyl chloride, what are the by-products formed when ethanoic acid reacts with PCl3?

a) H3PO3

b) H3PO3 and HCl

c) H3PO2 and HCl

d) POCl3 and HCl

Answer: a

21. Ammonium acetate on removal of ______ forms acetamide.

a) H2

b) NH3

c) OH

d) H2O

Answer: d

22. Benzoic acid reacts with ______ to give ammonium benzoate salt, which on further dehydration gives benzamide.

a) N2

b) NH3

c) NH4OH

d) HNO3

Answer: b

23. The conversion of phthalamide to phthalimide is brought about by the loss of ______ molecule.

a) one H2O

b) two H2O

c) one NH3

d) two NH3

Answer: c

24. Which of the following reagents does not reduce the CO group of carboxylic acids to CH2 groups to form alcohols?

a) LiAlH4-ether

b) B2H6-THF

c) H2-CuCr2O4

d) NaBH4

Answer: d

25. Soda lime consists of NaOH and CaO respectively, in the ratio of _______

a) 1:2

b) 2:1

c) 1:3

d) 3:1

Answer: d

26. Sodium acetate on heating with NaOH and CaO (3:1 mixture) gives _______

a) methane

b) ethane

c) methanol

d) ethanal

Answer: a

27. Which of the following acids on Kolbe’s electrolysis gives ethane?

a) HCOOK

b) HCOONa

c) CH3COOK

d) CH3CH2COONa

Answer: c

28. What is formed when benzoic acid undergoes nitration in the presence of conc. HNO3 and conc. H2SO4?

a) o-Nitrobenzoic acid

b) m-Nitrobenzoic acid

c) p-Nitrobenzoic acid

d) 3,5-Dinitrobenzoic acid

Answer: b

100+ MCQ On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Questions PDF
100+ Important Questions Of Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids
100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids NEET Questions
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Important Question
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid MCQ
100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Intext Solutions
100+ Important Question Of Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid
100+ Questions On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids

Comments