100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Questions PDF (NEET/JEE)

Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Questions PDF contains the most important Multiple Choice Questions for NEET, JEE, AIIMS and other medical exams. It has been designed to improve the concepts of CBSE students so that they can clear these competitive exams. These MCQs have been prepared in a systematic manner. For revising a topic it is a good resource for students.

Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Questions PDF (Preparation of Aldehydes and Ketones)

1. What is the catalyst used in the hydrogenation of acetyl chloride to produce ethanal?

a) Pt over BaSO4

b) Pt over CuSO4

c) Pd over BaSO4

d) Pd over CuSO4

Answer: Pd over BaSO4

2. Which of the following carbonyl compounds can be prepared from Rosenmund reaction?

a) Methanal

b) Acetone

c) Butanone

d) Benzaldehyde

Answer: Benzaldehyde

3. Which of the following is required in Stephen reaction?

a) LiCl

b) NiCl2

c) SnCl2

d) TiCl4

Answer: SnCl2

4. Which of the following compounds helps in reducing esters to aldehydes?

a) BINAL-H

b) DIBAL-H

c) DIPT

d) TBAF

Answer: DIBAL-H

5. Identify the reagent(s) for the conversion of chlorobenzene to 3-chlorobenzaldehyde.

a) CrO3 and (CH3CO)2O

b) CrO2Cl2; H2O

c) Cl2/hv; H2O

d) CO, HCl and CuCl

Answer: CO, HCl and CuCl

6. Acetyl chloride reacts with _______ to give butan-2-one.

a) cadmium chloride

b) methyl magnesium chloride

c) dimethyl cadmium

d) diethyl cadmium

Answer: diethyl cadmium

7. What is formed after the hydrolysis of the product of the reaction between benzonitrile and methyl magnesium bromide in dry ether?

a) Phenyl acetaldehyde

b) Acetophenone

c) 1-Phenylpropanone

d) Benzaldehyde

Answer: Acetophenone

8. Identify the reagent for the conversion of but-2-ene to ethanal.

a) O3/H2O-Zn dust

b) H2O, H2SO4, HgSO4

c) PCC

d) DIBAL-H

Answer: O3/H2O-Zn dust

9. Which of the following reactions does not give benzaldehyde?

a) Rosenmund reaction

b) Etard reaction

c) Gatterman-Koch reaction

d) Friedel-Craft acylation reaction

Answer: Friedel-Craft acylation reaction

10. Which of the following methods cannot produce aldehydes?

a) Oxidation of primary alcohols

b) Dehydrogenation of secondary alcohols

c) Ozonolysis of alkenes

d) Hydration of ethyne with acid

Answer: Dehydrogenation of secondary alcohols

Download the PDF

100+ MCQ On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids
100+ Important Questions Of Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids
100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids NEET Questions
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid Important Question
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid MCQ
100+ Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids Intext Solutions
100+ Important Question Of Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid
100+ Aldehyde Ketone And Carboxylic Acid NEET MCQ
100+ Questions On Aldehydes Ketones And Carboxylic Acids

Comments